Business & Finance Δευτέρα 30/09/2024, 09:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Υποβαθμίστηκε η ανάπτυξη – Πλήγμα για τον Keir Starmer

Βρετανία: Υποβαθμίστηκε η ανάπτυξη – Πλήγμα για τον  Keir Starmer

Υποβαθμίστηκαν τα στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου το δεύτερο τρίμηνο, δείχνοντας ότι η ανάκαμψη από την ύφεση είχε ήδη χάσει τη δυναμική της όταν οι Εργατικοί ήρθαν στην εξουσία.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% το δεύτερο τρίμηνο, αντί για 0,6%.  Το πρώτο τρίμηνο είχε σημειωθεί ανάπτυξη 0,7%. Οι οικονομολόγοι δεν περίμεναν καμία αναθεώρηση.

Τα στοιχεία αποτελούν ένα πλήγμα για τον πρωθυπουργό Keir Starmer, ο οποίος υπολογίζει στην ανάπτυξη για να πραγματοποιήσει τις βελτιώσεις στις δημόσιες υπηρεσίες που υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους.

Ο Starmer έχει δεσμευτεί να ανεβάσει την ανάπτυξη στο 2,5%, πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα που περιμένουν οι οικονομολόγοι για τα επόμενα χρόνια.

Όμως, υπάρχουν περαιτέρω ενδείξεις ότι η οικονομία έχει χάσει δυναμική από τότε που ανέλαβαν οι Εργατικοί την εξουσία, τον Ιούλιο, εν μέρει λόγω των δικών τους προειδοποιήσεων για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών.

Η οικονομία ήταν στάσιμη τον Ιούλιο, για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες,  και η εμπιστοσύνη αποδυναμώνεται εν μέσω φόβων ότι η υπουργός Οικονομικών Rachel Reeves θα ανακοινώσει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό που θα παρουσιάσει στις 30 Οκτωβρίου,  για να καλύψει την μαύρη τρύπα, που όπως λέει άφησαν πίσω τους οι Συντηρητικοί.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Μόνιμο βαρίδι για τη βρετανική οικονομία το Brexit – Οι δυσκολίες ήρθαν για να μείνουν

Βρετανία: Το χρέος θα τριπλασιαστεί σε 50 χρόνια – Στο 270% του ΑΕΠ

Στάσιμη παρέμεινε η βρετανική οικονομία και τον Ιούλιο 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News