Business & Finance Παρασκευή 27/09/2024, 15:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Καλά νέα από τον προτιμώμενο δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό

ΗΠΑ: Καλά νέα από τον προτιμώμενο δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δείχνει να κινείται προς τον στόχο του 2%, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες επιτοκιακές μειώσεις από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, μια μέτρηση την οποία υπολογίζει η Fed για να εκτιμήσει το κόστος των αγαθών και υπηρεσιών στην αμερικανική οικονομία, αυξήθηκε σε ποσοστό 0,1% τον Αύγουστο, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 2,2%, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου.

Η εκτίμηση των οικονομολόγων του Dow Jones ήταν ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών θα αυξανόταν 0,1% σε μηνιαία βάση και κατά 2,3% σε σχέση πέρυσι.

Ο δομικός δείκτης, ο προτιμώμενος δείκτης της Fed, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,1% τον Αύγουστο και κατά 2,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν έναντι προβλέψεων για 0,2% και 2,7%, αντίστοιχα. Οι αξιωματούχοι της Fed τείνουν να εστιάζουν περισσότερο στον δομικό δείκτης ως καλύτερο μέτρο των μακροπρόθεσμων τάσεων.

Σε τριμηνιαία βάση, η μέτρηση αυξήθηκε κατά 2,1%, σε ευθυγράμμιση με τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Οι δαπάνες αυξήθηκαν επίσης κατά 0,1% μετά την προσαρμογή για τον πληθωρισμό. Το ονομαστικό προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,2% και το ποσοστό αποταμίευσης υποχώρησε στο 4,8%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και το δολάριο υποχώρησαν λόγω των προσδοκιών ότι τα στοιχεία θα διατηρήσουν τη Fed σε τροχιά για περισσότερες μειώσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, τροφοδοτώντας παράλληλα τη συνεχιζόμενη συζήτηση για το πόσο μεγάλες θα πρέπει να είναι οι μειώσεις. Η κεντρική τράπεζα επέλεξε μια υπερμεγέθη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα για να ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσης και οι επενδυτές προβληματίζονται για το εάν θα κάνει ένα παρόμοιο βήμα ή θα επιλέξει μια μικρότερη κίνηση τον Νοέμβριο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη η ανάκαμψη μετά την πανδημία

Καμπανάκι από τον Jamie Dimon: Η γεωπολιτική κατάσταση επιδεινώνεται

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News