Business & Finance Παρασκευή 27/09/2024, 11:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι στις κινεζικές αγορές: Τα μέτρα-μπαζούκας «χάρισαν» 17 δισ. στον Mr Louis Vuitton

Ράλι στις κινεζικές αγορές: Τα μέτρα-μπαζούκας «χάρισαν» 17 δισ. στον Mr Louis Vuitton

Κατά 17 δισ. δολάρια πλούτισε μέσα σε μόλις μία ημέρα ο Bernard Arnault, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του γαλλικού οίκου πολυτελών ειδών LVMH, αφότου η Κίνα ανακοίνωσε νέα ισχυρά μέτρα οικονομικής τόνωσης. Τα πολυαναμενόμενα μέτρα – «μπαζούκας» θεωρούνται άκρως αναγκαία για ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και συνεπώς μέσα σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο από την ανακοίνωσή τους έχουν οδηγήσει τα τοπικά χρηματιστήρια στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 2008.

Αυτή η επίδοση ευνόησε ιδιαίτερα τον Γάλλο επιχειρηματία, ο οποίος κατά άλλα έχει καταγράψει τις μεγαλύτερες ζημίες από κάθε άλλο δισεκατομμυριούχο φέτος, χάνοντας 24 δισ. δολάρια λόγω ύφεσης της αγοράς πολυτελών προϊόντων.

Ωστόσο, μέχρι το τέλος της χθεσινής ημέρας, είχε αποκτήσει 17 δισ. δολάρια, με τη συνολική του περιουσία να αγγίζει περίπου τα 201 δισ., σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Πρόκειται μάλιστα για την τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχει καταγράψει ποτέ η περιουσία του. Ειδικότερα, υποθέτοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση θα επιτύχει στο εγχείρημα της οικονομικής ανάκαμψης, οι επενδυτές αναθάρρησαν με αποτέλεσμα οι μετοχές της LVMH στο Παρίσι να κάνουν ράλι σχεδόν 10%.

Ο οίκος μόδας ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι οι πωλήσεις είχαν συρρικνωθεί κατά 10% το πρώτο εξάμηνο του έτους στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η αγορά αυτή, η οποία αποτελούσε 31% των συνολικών εσόδων του 2023, κυριαρχείται παραδοσιακά από την Κίνα.

Ράλι στις κινεζικές αγορές: Τα μέτρα-μπαζούκας «χάρισαν» 17 δισ. στον Mr Louis Vuitton-1
φωτ. Reuters

Οι οικονομικές δυσκολίες της χώρας, ως αποτέλεσμα της χαμηλής κατανάλωσης και της επίμονης κρίσης στον κλάδο των ακινήτων, έχει επηρεάσει πολλές μάρκες της Δύσης. Επί μήνες, οι οικονομολόγοι ασκούσαν πίεση για μέτρα τόνωσης, καθώς η Κίνα ήταν πιθανό να χάσει τον στόχο για ανάπτυξη 5% φέτος. 

«Το Πεκίνο φαίνεται επιτέλους αποφασισμένο να ξεδιπλώσει τα μέτρα στήριξης με ταχεία ροή», αναφέρουν οι αναλυτές της Nomura. «Η αναγνώριση του Πεκίνου ότι υπάρχει μια σοβαρή κατάσταση στην οικονομία και έλλειψη επιτυχίας σε μια αποσπασματική προσέγγιση κατά πάσα πιθανότητα θα εκτιμηθεί από τις αγορές», συμπληρώνουν.

Πράγματι, οι μετοχές σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ αναμένεται να ολοκληρώσουν την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων 16 ετών. Ο χρηματιστηριακός δείκτης του Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο άνω του 12% από τη αρχή της εβδομάδας, ενώ ο δείκτης blue chip CSI300 της Κίνας σημειώνει κέρδη άνω του 15%.

Στροφή στην Κίνα

«Νέες καταστάσεις και προβλήματα απαιτούν μια αίσθηση ευθύνης και επείγοντος», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενα τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου.

Το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να διοχετεύσει έως και 1 τρισ. γουάν στις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζές του για να αυξήσει την ικανότητά τους να στηρίξουν την προβληματική οικονομία, κυρίως με την έκδοση νέων ειδικών κρατικών ομολόγων. Επίσης, το Πολιτικό Γραφείο δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να «προωθήσει τη σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων», να επεκτείνει μια λίστα με τα στεγαστικά έργα που μπορούν να λάβουν περαιτέρω χρηματοδότηση και να αναζωογονήσει την αδρανή γη.

Οι αξιωματούχοι «θα ανταποκριθούν στις ανησυχίες των ανθρώπων, θα προσαρμόσουν τις πολιτικές περιορισμού της αγοράς κατοικίας, θα μειώσουν τα υφιστάμενα επιτόκια υποθηκών και θα βελτιώσουν τις πολιτικές γης, τις φορολογικές και χρηματοοικονομικές πολιτικές το συντομότερο δυνατό για να προωθήσουν το νέο μοντέλο ανάπτυξης ακινήτων», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Στροφή στις δημοσιονομικές δαπάνες – Προσδοκίες για περαιτέρω μέτρα στήριξης

Κίνα: Ανακοίνωσε πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας

Η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη δεν ήρθε ποτέ – Σε κρίση η Νο2 οικονομία του κόσμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News