Business & Finance Πέμπτη 26/09/2024, 16:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη η ανάκαμψη μετά την πανδημία

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη η ανάκαμψη μετά την πανδημία

Η αμερικανική οικονομία ανέκαμψε με μεγαλύτερη δυναμική μετά την πανδημία σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, ωθούμενη κυρίως από από την καταναλωτική δαπάνη το 2022 και το 2023, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα κυβερνητικά στοιχεία. 

Η ολοκληρωμένη ετήσια ενημέρωση από το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης έδειξε μέση αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 5,5%, προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό, από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 έως το 2023. Η προηγούμενη εκτίμηση ανέφερε ανάπτυξη 5,1%.

Συνολικά, εκτιμάται ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 294,2 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο την πενταετία που έληξε το 2023 από ό,τι είχε υπολογισθεί προηγουμένως. Περίπου τα δύο τρίτα αυτής της αναθεωρημένης εκτίμησης οφείλονται στην ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών.

Η περσινή ανάπτυξη αναθεωρήθηκε σε 2,9% από 2,5%, αλλά η βελτίωση αφορούσε το πρώτο εξάμηνο. Το ΑΕΠ, αν και εξακολουθούσε να είναι ισχυρό, αναθεωρήθηκε προς τα κάτω το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο. 

Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,5% το 2022, ήταν δηλαδή 0,6% ισχυρότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Επιπλέον, τα επικαιροποιημένα στοιχεία δείχνουν τώρα ότι μόνο το πρώτο τρίμηνο του εν λόγω έτους παρουσίασε μείωση του ΑΕΠ και όχι διαδοχικές τριμηνιαίες μειώσεις, όπως είχε αρχικά αναφερθεί.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν επίσης ανοδική αναθεώρηση του ακαθάριστου εγχώριου εισοδήματος του 2023, ή αλλιώς του εισοδήματος που παράγεται και του κόστους που προκύπτει από την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. Η προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό αύξηση του ΑΕΕ πέρυσι ενισχύθηκε σε 1,7% από 0,4%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Καμπανάκι από τον Jamie Dimon: Η γεωπολιτική κατάσταση επιδεινώνεται

Scope: Πώς θα καλύψει την απόσταση με τις ΗΠΑ η Ευρώπη – «Βαρίδι» ο Νότος

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News