Business & Finance Τετάρτη 25/09/2024, 14:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Γυρίζει σελίδα η παγκόσμια οικονομία μετά την πληθωριστική κρίση

ΟΟΣΑ: Γυρίζει σελίδα η παγκόσμια οικονομία μετά την πληθωριστική κρίση

Η παγκόσμια οικονομία γυρίζει σελίδα και εισέρχεται σε μία νέα σταθερότητα, καθώς οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις μετριάζονται, επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να χαλαρώσουν προσεκτικά την πολιτική τους, διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ.

Η ανάπτυξη παραμένει ανθεκτική τους τελευταίους μήνες, ο πληθωρισμός συνεχίζει να μετριάζεται και οι δείκτες μαρτυρούν ότι η δυναμική του τομέα των υπηρεσιών διατηρείται.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΟΣΑ έκανε μόνο μικρές αλλαγές στις εκτιμήσεις του σε σχέση με τις προβλέψεις που είχε ανακοινώσει τον Μάιο. Συγκεκριμένα, αναβάθμισε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2024, στο 3,2%. Οι ίδιοι ρυθμοί αναμένονται και το 2025.

Ο οργανισμός περιμένει ανάπτυξη 2,6% στις ΗΠΑ φέτος και 1,6% (από 1,8% προηγουμένως) για το 2025. Για την Ευρωζώνη, αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης 0,7% και 1,3% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο πληθωρισμός θα επιτύχει τον στόχο στις περισσότερες από τις χώρες του G20 έως τα τέλη του 2025.

«Οι προβλεπόμενες προοπτικές είναι συγκριτικά ευνοϊκές, με σταθερή ή βελτιούμενη ανάπτυξη και υποχώρηση του πληθωρισμού», σημειώνεται.

Ο ΟΟΣΑ δίνει ένα καθησυχαστικό μήνυμα ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες απέφυγαν τις παγίδες τόσο της ύφεσης όσο και του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού.  Όμως, ο οργανισμός τους καλεί να παρακολουθούν τα στοιχεία και να υιοθετήσουν μια «συνετή» προσέγγιση, μειώνοντας τα επιτόκια με πιο αργές ταχύτητες από αυτές που ακολούθησαν όταν τα αύξαναν, το 2022 και το 2023.

Οι τραπεζίτες ακολουθούν αυτή τη στρατηγική, με εξαίρεση την Federal Reserve των ΗΠΑ,  η οποία προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Οι κίνδυνοι

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, ο ΟΟΣΑ τους εντοπίζει στις γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις, τις ασθενείς αγορές εργασίας που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ανάπτυξη και τα τυχόν σκαμπανεβάσματα στην διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταραχή στις αγορές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

ΕΚΤ: Σήμα κινδύνου από την οικονομία για ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων

Χαμήλωσε ο πήχυς της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη – Υψηλές επιδόσεις για την Ελλάδα το β΄τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News