Business & Finance Τετάρτη 25/09/2024, 09:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο χρόνια φυλάκιση στην Caroline Ellison για την απάτη της FTX

Δύο χρόνια φυλάκιση στην Caroline Ellison για την απάτη της FTX

Σε δύο χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε η Caroline Ellison για τον ρόλο της στην κατάρρευση του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX. Η υπόθεση έχει περιγραφεί ως μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η 29χρονη Ellison ήταν κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας και πρώην σύντροφος του ιδρυτή της, Sam Bankman-Fried, ο οποίος καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση για την απάτη στην οποία οι πελάτες του FTX έχασαν πάνω από 8 δισ. δολάρια.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έκλεισε με τις αμερικανικές αρχές, η Ellison παραδέχθηκε την ενοχή της σε κατηγορίες απάτης, ξεπλύματος χρήματος και άλλες, ενώ κατέθεσε και κατά του Bankman-Fried.

Η απόφαση τη διατάσσει επίσης να πληρώσει πάνω από 11 δισ. δολάρια στο δικαστήριο, ενώ δεν αποκλείεται να κληθεί να πληρώσει ακόμα περισσότερα εάν τεθεί ζήτημα αποζημιώσεων.

Πάντως, η μέγιστη ποινή την οποία αντιμετώπιζε με βάση τις κατηγορίες ήταν 55 φορές μεγαλύτερη από αυτή που της επιβλήθηκε, δηλαδή έως 110 χρόνια φυλάκιση.

Ο δικαστής Lewis Kaplan χαρακτήρισε τη συνεργασία της με τους εισαγγελείς «αξιοσημείωτη», όμως τόνισε ότι η Ellison φέρει βαριά ευθύνη και ότι η βοήθεια και οι τύψεις της για τα εγκλήματα δεν πρέπει να είναι «κάρτα ελευθέρας για να βγει από τη φυλακή».

Στο δικαστήριο, η Ellison ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα της απάτης, σημειώνει το BBC. «Σε κάποιο επίπεδο, ο εγκέφαλός μου δεν μπορεί καν να συλλάβει το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσα», είπε.

Η FTX ιδρύθηκε το 2019. Μόλις δύο χρόνια αργότερα είχε εξελιχθεί στο τρίτο μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, αξίας 32 δισ. δολαρίων.

Η φαινομενική επιτυχία του μετέτρεψε τον Bankman-Fried σε δισεκατομμυριούχο και μια διασημότητα στον χώρο του crypto και όχι μόνο.

Όμως, το 2022, φήμες για οικονομικά προβλήματα οδήγησαν σε μαζική έξοδο καταθέσεων, επισπεύδοντας την κατάρρευση της εταιρείας και αποκαλύπτοντας τα εγκλήματα του Bankman-Fried.

Όπως αποδείχθηκε, χρησιμοποιούσε τα χρήματα των πελατών για αγορές ακινήτων, επενδύσεις και πολιτικές δωρεές.

Η Ellison κατέθεσε επί τρεις ημέρες, λέγοντας στους ενόρκους ότι ο Bankman-Fried ζήτησε από εκείνη και από άλλους να πάρουν χρήματα από τους πελάτες της FTX εν αγνοία τους. Δακρυσμένη, είπε ότι ένιωθε «απερίγραπτα άσχημα» για την απάτη.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι η Ellison τους συνάντησε περίπου 20 φορές για να τους βοηθήσει στην υπόθεσή τους κατά του Bankman-Fried. Οι δικηγόροι της επέμεναν ότι λόγω της συνεργασίας αυτής δεν θα έπρεπε να πάει στη φυλακή.

Τον Μάιο, ο Ryan Salame, ο co-CEO της θυγατρικής της FTX στις Μπαχάμες, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 90 μηνών.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

FTX: Μια ασυνήθιστη απάτη – Τα θύματα αποπληρώνονται και με τόκο

Από το ρετιρέ στη φυλακή – Ο Sam Bankman-Fried θα γεράσει πίσω από τα σίδερα

Προσφέρθηκε να αποπληρώσει το χρέος μιας ολόκληρης χώρας – Τώρα αντιμετωπίζει 115 χρόνια στη φυλακή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News