Business & Finance Τρίτη 24/09/2024, 13:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Σήμα ύφεσης από τους δείκτες επενδυτικού κλίματος

Γερμανία: Σήμα ύφεσης από τους δείκτες επενδυτικού κλίματος

Περαιτέρω επιδείνωση κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διανύει μια ύφεση χωρίς προοπτική άμεσης ανάκαμψης.

Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στο 86,3 τον Σεπτέμβριο από 86,8 τον προηγούμενο μήνα. Η μέτρηση κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Φεβρουάριο. 

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo υποχώρησε στις 85,4 μονάδες από τις 86,6 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη πτώση στις 86 μονάδες.

Εξάλλου και το βαρόμετρο των τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε περισσότερο τις 84,4 μονάδες από τις 86,4 μονάδες που ήταν τον Αύγουστο, με τους οικονομολόγους να αναμένουν μικρότερη υποχώρηση στις 86 μονάδες.

«Η βασική αδυναμία είναι πραγματικά η μεταποίηση, η οποία είναι τόσο σημαντική», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo Clemens Fuest στην τηλεόραση του Bloomberg. «Βλέπουμε αυτή την αδυναμία πραγματικά σε όλους τους τομείς – μηχανήματα, χημική βιομηχανία, ηλεκτρικός εξοπλισμός και αυτοκινητοβιομηχανία. Οι εταιρείες μας λένε ότι μας λείπουν οι παραγγελίες. Τώρα, συν τοις άλλοις, έχουμε αδυναμίες στον τομέα των υπηρεσιών», πρόσθεσε.
Η συζήτηση για την οικονομική παρακμή της Γερμανίας εντείνεται και πάλι στον απόηχο αρκετών ειδήσεων που επιβεβαιώνουν τις αδυναμίες του βασικού τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η υποαπόδοση επιβαρύνει τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της, με την ανάκαμψη στις αρχές του έτους στην Ευρωζώνη των 20 χωρών να εξανεμίζεται.

Παρότι μια σοβαρή οικονομική ύφεση φαίνεται απίθανη, η Bundesbank έχει προειδοποιήσει ότι η Γερμανία μπορεί να βρίσκεται ήδη σε ύφεση, με πιθανή μια νέα συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο μετά από μια μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο. 

Η S&P Global ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο τελευταίος δείκτης υπευθύνων προμηθειών για τη Γερμανία υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, στο 47,2 – το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών και πολύ κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Οι οικονομολόγοι έχουν ήδη αρχίσει να αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για το τρέχον έτος, με ορισμένους να διαβλέπουν πλέον στασιμότητα ή ακόμη και άλλη μια μικρή ύφεση. Η Γερμανία, η οποία έχει υποστεί τις συνέπειες της υποτονικής ζήτησης στην Κίνα, ήταν η μόνη οικονομία της Ομάδας των Επτά που συρρικνώθηκε το 2023.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σβήνει η ανάκαμψη της Ευρωζώνης- Σε ύφεση ο ιδιωτικός τομέας

ING: Θα σώσει ο Mario Draghi την Ευρώπη; Τα greatest hits, η αργή πτώση και ο μπάμπουρας

Διαψεύδονται οι ελπίδες για την Ευρωζώνη; Οι καταναλωτές δεν ανοίγουν τα πορτοφόλια τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News