Business & Finance Δευτέρα 23/09/2024, 13:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Με φορολόγηση των πλουσίων και των μεγάλων επιχειρήσεων θέλει να μειώσει το χρέος

Γαλλία: Με φορολόγηση των πλουσίων και των μεγάλων επιχειρήσεων θέλει να μειώσει το χρέος

Προς τη φορολόγηση των εύπορων πολιτών και των μεγάλων  επιχειρήσεων στρέφεται η Γαλλία στην προσπάθειά της να μειώσει το μεγάλο δημοσιονομικό της έλλειμμα και να καθησυχάσει τους ξένους επενδυτές.

Όπως είπε ο νέος πρωθυπουργός, Michel Barnier, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό France 2, πρόθεσή του είναι να αποφύγει τις αυξήσεις φόρων για τη μεσαία τάξη και τους εργαζομένους. Πρόσθεσε, όμως, ότι απαιτείται μια συλλογική προσπάθεια για τη μείωση των δαπανών και την αντιστροφή της κατάστασης του χρέους, την οποία χαρακτήρισε «σοβαρή».

Κόμματα τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς έχουν απειλήσει να ρίξουν την νέα κυβέρνηση, σε μία κίνηση που θα περιέπλεκε ακόμα περισσότερο τις δημοσιονομικές προοπτικές της Γαλλίας. Την κατάσταση κάνει ακόμα χειρότερη το γεγονός ότι κάποιοι από τους βουλευτές που στήριξαν τη νέα κυβέρνηση το έκαναν με τον όρο να μην αυξήσει τους φόρους.

«Στην αναγκαία, εθνική προσπάθεια για να διορθωθεί η κατάσταση, δεν θα αποκλείσω το ενδεχόμενο να συμμετέχουν και οι πλουσιότεροι. Στην εθνική προσπάθεια, κάποιες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, πολυεθνικές που δουλεύουν καλά, μπορούν επίσης να συνεισφέρουν», είπε ο Barnier, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως εκρηκτικό για τους κεντρώους του προέδρου Emmanuel Macron, οι οποίοι επιμένουν ότι οι σταθεροί φόροι των τελευταίων επτά ετών αποτελούν την ακρογωνιαία λίθο μιας οικονομικής πολιτικής που μεταμόρφωσε τη γαλλική οικονομία, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις και δημιουργώντας θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, ο Barnier βρίσκεται όλο και πιο στριμωγμένος, καθώς το πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων μηνών υπονόμευσε την επενδυτική εμπιστοσύνη, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού της Γαλλίας. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε περαιτέρω το καλοκαίρι, υπό την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Από τις 9 Ιουνίου, όταν ο Macron προκήρυξε εκλογές, το χρηματιστήριο του Παρισιού σημειώνει πτώση άνω του 6%, στη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Το spread του γαλλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου έχει αυξηθεί κατά 30 μονάδες βάσης.

«Η χώρα μας βρίσκεται σε μία πολύ σοβαρή κατάσταση. Τρία τρισεκατομμύρια ευρώ χρέους και 50 δισεκατομμύρια ευρώ τόκων που πρέπει να πληρωθούν τον χρόνο. Μεγάλο μέρος του χρέους μας βρίσκεται στις διεθνείς αγορές, πρέπει να διατηρήσουμε την αξιοπιστία της Γαλλίας», είπε ο Barnier.

Προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης είναι να καταλήξει σε ένα προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 τις επόμενες εβδομάδες, για να αντιμετωπίσει την αύξηση του ελλείμματος. Όμως, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν αναμένεται να προλάβει την προθεσμία της 1ης Οκτωβρίου για να το περάσει από το κοινοβούλιο.

Οι πιέσεις στο Παρίσι εντείνονται και από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της Κομισιόν σε βάρος της χώρας. Χωρίς νέα μέτρα για τη μείωση των δαπανών ή την αύξηση των φόρων, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα μπορούσε να φτάσει στο 6% του ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με την εφημερίδα Les Echos, η οποία επικαλείται νέες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών.

Σε συνέντευξή του, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau,  στήριξε τις φορολογικές προτάσεις του Barnier, τονίζοντας ότι οι αυξήσεις φόρων πρέπει να είναι στοχευμένες, για να μην υπονομευτεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία από ένα πλήγμα στη μεσαία τάξη ή τις μικρές επιχειρήσεις.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ώθηση στη γαλλική οικονομία από τους Ολυμπιακούς – Αδύναμη παραμένει η Γερμανία

Γαλλία: Η ώθηση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι αρκετή;

Γαλλία: Ανώτερη των προβλέψεων η ανάπτυξη το β’ τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News