Business & Finance Δευτέρα 23/09/2024, 11:59
PMI ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Σβήνει η ανάκαμψη της Ευρωζώνης- Σε ύφεση ο ιδιωτικός τομέας

Σβήνει η ανάκαμψη της Ευρωζώνης- Σε ύφεση ο ιδιωτικός τομέας

Για πρώτη φορά από τον Μάρτιο συρρικνώθηκε αυτό τον μήνα η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης εξαιτίας της περαιτέρω επιβράδυνσης στον τομέα της μεταποίησης, η οποία προκαλεί με τη σειρά της ανησυχίες για αδυναμία ανάκαμψης του μπλοκ.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global για την Ευρωζώνη, που αποτυπώνει την «υγεία» του ιδιωτικού τομέα, διολίσθησε απροσδόκητα στις 48,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 51 μονάδες τον Αύγουστο. Η ένδειξη κάτω από το κατώφλι των 50 μονάδων καταδεικνύει ύφεση.

«Η Ευρωζώνη οδεύει προς στασιμότητα», τόνισε ο Δρ. Cyrus de la Rubia, οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου, η οποία καταρτίζει τον δείκτη. «Ο δείκτης έχει τώρα υποχωρήσει κάτω από το όριο της ανάπτυξης. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ταχεία πτώση των νέων παραγγελιών και τις εκκρεμείς παραγγελίες, δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να προβλέψει κανείς περαιτέρω εξασθένιση της οικονομίας» προσέθεσε ο ίδιος.

Σβήνει η ανάκαμψη της Ευρωζώνης- Σε ύφεση ο ιδιωτικός τομέας-1

Μεγαλύτερο «βαρίδι» στην Ευρωζώνη αποτέλεσε ο τομέας της μεταποίησης στη Γερμανία, η οποία δέχεται έντονη πίεση αφενός από τη χαμηλή παγκόσμια ζήτηση και τον κλιμακούμενο ανταγωνισμό από την Κίνα, αφετέρου από τα δομικά εγχώρια προβλήματα. Ο σύνθετος δείκτης PMI για τη Γερμανία κατρακύλησε στις 47,2 μονάδες από 48,4 μονάδες τον Αύγουστο, με τα εργοστάσια να πέφτουν με ταχύτερο ρυθμό σε ύφεση και τον τομέα των υπηρεσιών να βρίσκεται ένα βήμα από τη στασιμότητα.

«Αυτά τα προβληματικά στοιχεία είναι πιθανό να εντείνουν την τρέχουσα συζήτηση στη Γερμανία σχετικά με τον κίνδυνο αποβιομηχανοποίησης και τι θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση γι’ αυτό», σχολίασε ο Δρ. De la Rubia.

Ωστόσο, η δυναμική φαίνεται πως άρχισε να χάνεται και στη Γαλλία, όπου η ώθηση των Ολυμπιακών έσβησε γρήγορα και η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών συρρικνώθηκε. Ο σύνθετος δείκτης της ιδιωτικής δραστηριότητας έδειξε νέα συρρίκνωση μετά την ανάπτυξη του Αυγούστου.

Πέραν, όμως, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης, η οικονομική δραστηριότητα του μπλοκ συνέχισε μεν να αναπτύσσεται αλλά με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Ιανουάριο. Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός στην περιοχή έπεσε και εξασθένησαν οι πιέσεις στις τιμές.

Σημειώνεται ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανησυχούν όλο και περισσότερο σχετικά με την χαμηλή δυναμική της οικονομίας, προειδοποιώντας ότι η «σφιχτή» νομισματική πολιτική δεν θα πρέπει να καταπνίγει την οικονομία για πολύ καιρό ακόμα. Στην τελευταία συνεδρίαση άφησαν να εννοηθεί ότι κατά πάσα πιθανότητα τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν αμετάβλητα τον επόμενο μήνα, έχοντας μειώσει το κόστος δανεισμού τον Σεπτέμβριο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ING: Θα σώσει ο Mario Draghi την Ευρώπη; Τα greatest hits, η αργή πτώση και ο μπάμπουρας

Διαψεύδονται οι ελπίδες για την Ευρωζώνη; Οι καταναλωτές δεν ανοίγουν τα πορτοφόλια τους

Καταπέλτης η έκθεση Draghi: Απειλούνται οι στόχοι της ΕΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News