Business & Finance Δευτέρα 23/09/2024, 09:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Μείωση επιτοκίων και προσδοκίες για μέτρα στήριξης της οικονομίας

Κίνα: Μείωση επιτοκίων και προσδοκίες για μέτρα στήριξης της οικονομίας

Σε μείωση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων της προχώρησε η Κίνα, πυροδοτώντας προσδοκίες για την ανακοίνωση μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Οι σχετικές υποψίες εντάθηκαν αφότου ανακοινώθηκε ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας θα δώσει αύριο συνέντευξη Τύπου, μαζί με άλλους δύο αξιωματούχους, σχετικά με τη χρηματοοικονομική στήριξη για την οικονομική ανάπτυξη.

Μια σειρά απογοητευτικών δεικτών τον Αύγουστο δημιούργησε ανησυχίες ότι η Κίνα δεν θα επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για ανάπτυξη της τάξης του 5%,  χωρίς να λάβει περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Μια σειρά μειώσεων επιτοκίων τους τελευταίους μήνες δεν έχει αποδειχθεί αρκετή για να τονώσει μια οικονομία που αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων πέντε τριμήνων. Η μακροχρόνια κρίση των ακινήτων, που κόστισε στα νοικοκυριά περίπου 18 τρισ.  δολάρια από τον πλούτο τους, έχει μειώσει τη διάθεση για δαπάνες και ώθησε την Κίνα στο μεγαλύτερο σερί αποπληθωρισμού της από το 1999.

Αυτό σημαίνει ότι τα πραγματικά επιτόκια –προσαρμοσμένα στη μεταβολή των τιμών- παραμένουν υψηλά, αποδυναμώνοντας τον αντίκτυπο της νομισματικής χαλάρωσης.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη δεν ήρθε ποτέ – Σε κρίση η Νο2 οικονομία του κόσμου 

Κίνα: Δύσκολα θα πιάσει τον στόχο για ανάπτυξη 5% λένε οι οίκοι 

Κίνα: Συγκρατημένα βήματα τόνωσης της ασθμαίνουσας οικονομίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News