Business & Finance Σάββατο 21/09/2024, 20:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μια σχέση 1 τρισ. δολαρίων – Τα ΗΑΕ θέλουν περισσότερα από τις ΗΠΑ

Μια σχέση 1 τρισ. δολαρίων – Τα ΗΑΕ θέλουν περισσότερα από τις ΗΠΑ

Το πρώτο επίσημο ταξίδι του προέδρου των ΗΑΕ Σεΐχη Mohammed bin Zayed Al Nahyan στις ΗΠΑ έχει ως στόχο να τονώσει τη σχέση ΗΑΕ-ΗΠΑ σε μια νέα «γεωοικονομική φάση» με επίκεντρο την οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία, όπως δήλωσαν κορυφαίοι αξιωματούχοι ενόψει της συνάντησης των δύο ηγετών στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα. 

«Ο σκοπός της επίσκεψης είναι πραγματικά από την πλευρά των Εμιράτων η επένδυση στο μέλλον μας … μέσω ενός οικονομικού φακού», δήλωσε ο Anwar Gargash, υψηλόβαθμος διπλωματικός σύμβουλος του ηγέτη των Εμιράτων, στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Ντουμπάι την Πέμπτη. 

Η ατζέντα της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden και την αντιπρόεδρο Kamala Harris περιλαμβάνει συζητήσεις για μεγάλες περιφερειακές προκλήσεις, όπως ο πόλεμος στη Γάζα, αλλά ο Gargash δήλωσε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η οικονομική αναπροσαρμογή, καθώς τα ΗΑΕ επιδιώκουν να επεκτίνουν τη μεταξύ τους σχέση πέρα από τα ζητήματα των περιφερειακών συγκρούσεων, του πετρελαίου και της άμυνας.

«Βρισκόμαστε περισσότερο σε μια γεωοικονομική φάση», δήλωσε ο Gargash, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος των Εμιράτων θα επιδιώξει να επεκτείνει τη συνεργασία σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας, αλλά και σε βασικούς τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το κλίμα και το διάστημα.

«Οι δύο ηγέτες θα αναδείξουν την πορεία μισού αιώνα εταιρικής σχέσης ΗΑΕ-ΗΠΑ στο εμπόριο, τις επενδύσεις και την ασφάλεια», ανέφερε ο Πρέσβης των ΗΑΕ στην Ουάσινγκτον, Yousef al-Otaiba, στο X ενόψει της επίσκεψης. «Λίγες είναι χώρες που κινούνται τόσο γρήγορα στις προηγμένες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη – και τόσο στενά συγχρονισμένες με τις ΗΠΑ – όσο τα ΗΑΕ», προσέθεσε.

Μια σχέση υψηλής αξίας

Οι ΗΠΑ και τα ΗΑΕ έχουν χτίσει ήδη μια εμπορική και επενδυτική συνεργασία που εδώ και τουλάχιστον πέντε δεκαετίες. Το 2023, το διμερές εμπόριο μεταξύ των ΗΑΕ και των ΗΠΑ είχε αξία περίπου 31,4 δισ. δολαρίων, με τις αμερικανικές εξαγωγές προς τα ΗΑΕ να ξεπερνούν τα 24,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Πρεσβεία των ΗΑΕ στην Ουάσιγκτον.

Τα ΗΑΕ, τα οποία παράγουν σχεδόν το 4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, έχουν επίσης επενδύσεις στις ΗΠΑ που ανέρχονται σε 1 τρισ. δολάρια. Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία των ΗΑΕ, συμπεριλαμβανομένων των Abu Dhabi Investment Authority και Mubadala, είναι μεγάλοι επενδυτές στους αμερικανικούς τομείς των ακινήτων, των υποδομών και της τεχνολογίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ταξίδια: Προς συνταξιοδότηση το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του κόσμου

Το δίλημμα των βαθύπλουτων – Με το ένα πόδι στο Ντουμπάι οι Βρετανοί εκατομμυριούχοι

Στην κούρσα για τεχνολογική κυριαρχία τα ΗΑΕ – Οι εύθραυστες ισορροπίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News