Business & Finance Παρασκευή 20/09/2024, 16:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Δυσκολοι οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες για τις περισσότερες χώρες

ΕΕ: Δυσκολοι οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες για τις περισσότερες χώρες

Οι χώρες της Ευρωζώνης θα δυσκολευτούν να πιάσουν τους αναθεωρημένους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δείχνει έρευνα του Bloomberg Economics.

«Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς με βεβαιότητα πόσο απέχουν οι τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές από τη συμμόρφωση με τους νέους κανόνες της ΕΕ», αναφέρουν οι αναλυτές Ana Andrade και Bhargavi Sakthivel.

Μετά από χρόνια δαπανών για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως η πανδημία και οι συνέπειες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Βρυξέλλες επανέφεραν δημοσιονομικά όρια με σκοπό να επαναφέρουν την πειθαρχία, αλλά όχι τόσο σκληρά ώστε να είναι ανέφικτα.

Παρότι η Γαλλία και η Ιταλία είναι ήδη μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν διαδικασίες  από την ΕΕ για υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα, οι Andrade και Sakthivel τονίζουν ότι η εξέταση της μακροπρόθεσμης πορείας του δανεισμού είναι «πολύ πιο προβληματική».

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg Economics, «κατά 70% το χρέος δεν οδεύει προς μείωση μεσοπρόθεσμα». Μάλιστα, στη Γαλλία – όπου το πολιτικό αδιέξοδο καθιστά δύσκολη τη μείωση του ελλείμματος – οι πιθανότητες να μειωθεί το χρέος μεταξύ των ετών 2031 και 2036 κυμαίνεται μόλις στο 11%, ενώ η πιθανότητα για την Ιταλία και την Ισπανία φτάνει μόλις το 32% και το 39%, αντίστοιχα.

Η έρευνα εξετάζει επίσης τι θα συνέβαινε αν η Γαλλία εφάρμοζε αυστηρά τους δημοσιονομικούς κανόνες. Σύμφωνα με την εκτίμηση, η χώρα «θα δει το χρέος να μειώνεται κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες, φτάνοντας σε ένα επίπεδο που θα είναι κατά 42 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από τη βασική πρόβλεψη της έρευνας, στο πλαίσιο ενός επταετούς σχεδίου προσαρμογής».

Σημειωτέον ότι στη Γαλλία δεν υπάρχει ακόμα κυβέρνηση, ενώ ο νέος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ έχει ήδη εκδώσει προειδοποίηση για τα δημόσια οικονομικά της χώρας, λέγοντας ότι «η δημοσιονομική κατάσταση είναι πολύ σοβαρή».

moneyreview. gr

Διαβάστε επίσης:

Scope: Κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των χρεών στις μεγαλύτερες οικονομίες

Καμπανάκι S&P για την αύξηση των χρεών στην Ευρώπη – Στις εξαιρέσεις η Ελλάδα

ING: Η δημοσιονομική σύνεση επιστρέφει – Μαζί με τις ανησυχίες για τα χρέη και την Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News