Business & Finance Παρασκευή 20/09/2024, 10:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιαπωνία: Η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Ιαπωνία: Η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο σταθερό «περίπου στο 0,25%» – το υψηλότερο επιτόκιο από το 2008 – κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Παρασκευής. 

Η απόφαση είναι σύμφωνη με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι όμως προβλέπουν σε μεγάλο βαθμό άλλη μια αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.

Η ετυμηγορία ήρθε καθώς η BOJ προσπαθεί να ομαλοποιήσει τη νομισματική της πολιτική μετά από μια μακροχρόνια εξαιρετικά χαλαρή προσέγγιση, χωρίς να πλήξει την οικονομία της χώρας.

Η οικονομία της Ιαπωνίας έχει καταγράψει συγκρατημένη ανάκαμψη, ανέφερε η κεντρική τράπεζα στην επίσημη ανακοίνωσή της, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «έχει παρατηρηθεί μερική αδυναμία». Σημείωσε ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με «ρυθμό πάνω από τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής της … καθώς εντείνεται σταδιακά ο ενάρετος κύκλος από το εισόδημα στις δαπάνες».

Η BOJ δήλωσε ότι ο δομικός πληθωρισμός θα αυξηθεί μέχρι το οικονομικό έτος 2025.

Το οικονομικό έτος της Ιαπωνίας διαρκεί από την 1η Απριλίου έως την 31η Μαρτίου, πράγμα που σημαίνει ότι το οικονομικό έτος 2025 θα λήξει τον Μάρτιο του 2026.

Οι αποδόσεις του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου μειώθηκαν κατά 0,4 μονάδες βάσης, ενώ το γεν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στα 142,52 έναντι του δολαρίου. Ο Nikkei 225 διατήρησε τα κέρδη του μετά την απόφαση.

Ο διοικητής της BOJ, Kazuo Ueda, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια εάν η οικονομία και ο πληθωρισμός κυμανθούν εντός των προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας.

Η κεντρική τράπεζα εγκατέλειψε τα αρνητικά επιτόκια τον Μάρτιο και αύξησε τα επιτόκια στο 0,25% τον Ιούλιο, καθώς θεωρεί ότι η οικονομία βρισκόταν σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Reuters, έναντι αύξησης 2,7% τον προηγούμενο μήνα. Εξαιρουμένων των τροφίμων και του κόστους ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε 2,0%, έναντι 1,9% τον προηγούμενο μήνα.

Η απόφαση της BOJ για το επιτόκιο ελήφθη μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές για την ηγεσία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στις 27 Σεπτεμβρίου, όπου ο νικητής αναμένεται να είναι ο νέος πρωθυπουργός από τις αρχές Οκτωβρίου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Πώς η Ιαπωνία έγινε η μεγαλύτερη ανησυχία των επενδυτών

Κυβίστηση από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας: Δεν θα αυξήσει τα επιτόκια όσο οι αγορές είναι ασταθείς

Τράπεζα της Ιαπωνίας: Αύξηση επιτοκίων σε υψηλό άνω των 15 ετών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News