Business & Finance Πέμπτη 19/09/2024, 14:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Εκτη σερί παύση στα επιτόκια – Δε βλέπει περαιτέρω σύσφιγξη

Τουρκία: Εκτη σερί παύση στα επιτόκια – Δε βλέπει περαιτέρω σύσφιγξη

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας άφησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο για έκτο συνεχόμενο μήνα, ωστόσο αφαίρεσε από την ανακοίνωσή της την αναφορά για περαιτέρω αυστηροποίηση της στάσης της. 

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, με επικεφαλής τον διοικητή Fatih Karahan, διατήρησε το επιτόκιο ρεπό μίας εβδομάδας στο 50% την Πέμπτη, μια απόφαση που ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις όλων των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg.

«Τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής θα χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά σε περίπτωση που προβλέπεται σημαντική και επίμονη επιδείνωση του πληθωρισμού», ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωση που συνόδευε την απόφαση. Στοο προηγούμενο guidance είχε δεσμευτεί ρητά για περαιτέρω σύσφιξη, εάν χρειαστεί. 

Ο πληθωρισμός μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες τον Αύγουστο στο 52%, αλλά παραμένει αρκετά πάνω από την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για 38% στο τέλος του έτους.

Οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα για την έναρξη ενός κύκλου χαλάρωσης δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Οι μηνιαίες αυξήσεις των τιμών ήταν πρόσφατα έντονες λόγω της επίμονης πίεσης στον πληθωρισμό των υπηρεσιών. Μια άλλη βασική προϋπόθεση – η μέτρηση για τις προσδοκίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τον πληθωρισμό – παραμένει πολύ πάνω από τις προβλέψεις των φορέων χάραξης πολιτικής για το επόμενο έτος.

Παρότι μεγάλες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έχουν αρχίσει να μειώνουν το κόστος δανεισμού τους καθώς πλησιάζουν τους στόχους τους για τον πληθωρισμό, η Τουρκία βρίσκεται σε διαφορετικό κύκλο. Άρχισε να αυξάνει το κόστος δανεισμού πολύ αργότερα από ό,τι πολλές άλλες νομισματικές αρχές, μετά τη μεταστροφή της οικονομικής πολιτικής μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέρυσι. Ο ετήσιος πληθωρισμός παραμένει πάνω από 10 φορές μεγαλύτερος από τον τελικό της στόχο του 5%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ισορροπία ανάπτυξης-πληθωρισμού ψάχνει η Τουρκία – Αναθεώρησε τις προβλέψεις για το 2025

«Φρένο» στην τουρκική ανάπτυξη – Τα πρώτα αποτελέσματα των υψηλών επιτοκίων

Μεγαλύτερος χαμένος στον κόσμο το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης τον Αύγουστο

Τουρκία: Βουτιά 10 μονάδων για τον πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News