Business & Finance Πέμπτη 19/09/2024, 12:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νορβηγία: Επιμένει στα υψηλά επιτόκια λόγω κορώνας

Νορβηγία: Επιμένει στα υψηλά επιτόκια λόγω κορώνας

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας εμμένει σε μια από τις πιο περιοριστικές νομισματικές πολιτικές στον δυτικό κόσμο, διαψεύδοντας τις ελπίδες των επενδυτών ότι θα προωθήσει τα σχέδιά της για μια πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού ήδη από φέτος.

Όπως αναφέρουν στην απόφασή τους που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, οι αξιωματούχοι της Norges Bank διατήρησαν το επιτόκιο καταθέσεων στο 4,5%, το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2008, και δήλωσαν ότι δεν υπάρχει μεγάλη προοπτική μείωσης πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2025 καθώς προσπαθούν να στηρίξουν την κορώνα.

Οι προβλέψεις ότι η Norges Bank θα κινηθεί πιο αργά από τους ομολόγους της ως προς την ομαλοποίηση της πολιτικής της, έχουν δώσει ώθηση στην κορώνα, η οποία ενισχύθηκε περίπου 1% στο ισχυρότερο επίπεδο έναντι του ευρώ εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Η κορώνα είναι το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις της G-10 φέτος, με πτώση άνω του 3% έναντι του δολαρίου και περίπου 4% έναντι του ευρώ, λόγω της απότομης πτώσης της ζήτησης για πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία τον Αύγουστο μαζί με την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Πριν από την απόφαση, οι επενδυτές προέβλεπαν μια μείωση των επιτοκίων ήδη από τον Δεκέμβριο εν μέσω του παγκόσμιου κλίματος νομισματικής χαλάρωσης. Αντιθέτως, η Norges Bank ενδέχεται τελικά να είναι από τις τελευταίες κεντρικές τράπεζες του προηγμένου κόσμου που θα μειώσουν το κόστος δανεισμού στον τρέχοντα κύκλο.

Οι προσπάθειες του Όσλου να συγκρατήσει την αύξηση των τιμών έχουν βρει εμπόδιο κυρίως από την κορώνα. Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι μεγαλύτερη πτώση του νομίσματος θα μπορούσε να απαιτήσει ακόμη και την περαιτέρω σύσφιγξη της πολιτικής τους.

«Εάν η κορώνα υποτιμηθεί περαιτέρω, ο πληθωρισμός μισθών και τιμών θα μπορούσε να παραμείνει αυξημένος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», ανέφεραν. «Τότε μπορεί να απαιτηθεί υψηλότερο επιτόκιο πολιτικής από το προβλεπόμενο σήμερα», προσθέτουν στην ανακοίνωση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Xρηματοδότηση 159 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από τη Νορβηγία και τα EEA Grants

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News