Business & Finance Τετάρτη 18/09/2024, 15:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nagel: Η ΕΚΤ πρέπει να δείξει υπομονή για να πέσει ο πληθωρισμός στο 2%

Nagel: Η ΕΚΤ πρέπει να δείξει υπομονή για να πέσει ο πληθωρισμός στο 2%

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει σημειώσει καλή πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού, αλλά χρειάζεται υπομονή για να επιτύχει πλήρως τον στόχο του 2%, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Joachim Nagel.

«Πρέπει τώρα να δείξουμε επιμονή», δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Bundesbank. «Αν μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, τότε σύντομα θα φτάσουμε στη γραμμή τερματισμού της διαδρομής μας», πρόσθεσε.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Commerzbank στη Φρανκφούρτη, δήλωσε ότι η μελλοντική πορεία των επιτοκίων είναι ανοικτή, αλλά ότι το κόστος δανεισμού «σίγουρα δεν θα μειωθεί τόσο γρήγορα και απότομα όσο αυξήθηκε».

Η ΕΚΤ μείωσε την περασμένη εβδομάδα το επιτόκιο καταθέσεων για δεύτερη φορά από τον Ιούνιο, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο του 2% και οι ανησυχίες για την οικονομία αυξάνονται. Ωστόσο, δεν έδωσε οποιοδήποτε «σήμα» αναφορικά με τον ρυθμό και την έκταση της περαιτέρω χαλάρωσης.

Έκτοτε, αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Christine Lagarde, έχουν επισημάνει ότι μια νέα μείωση είναι πιο πιθανή τον Δεκέμβριο παρά στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα, χωρίς να αποκλείουν εντελώς τη δεύτερη εκδοχή – σύμφωνα με τα στοιχήματα των χρηματαγορών.  

Ο Nagel δήλωσε ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού είναι «επίμονη», επειδή η αύξηση των μισθών χαλαρώνει μόνο αργά. Οι πιέσεις στις τιμές στον τομέα των υπηρεσιών παραμένουν επίσης «ανησυχητικά υψηλές», τόνισε.

Οι προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης είναι αβέβαιες, είπε – και όχι μόνο λόγω των εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Όσον αφορά τις περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων, δήλωσε ότι «ανάλογα με τα εισερχόμενα δεδομένα, τα χρονικά διαστήματα μεταξύ των πιθανών βημάτων μπορεί να ποικίλλουν». Η στάση της ΕΚΤ «πρέπει να παραμείνει επαρκώς περιοριστική για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα». Οι προβλέψεις της ΕΚΤ βασίζονται σε αντίστοιχες υποθέσεις, είπε.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Γάλλος Francois Villeroy de Galhau δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός θα επιστρέψει μόνιμα στο 2% το επόμενο έτος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Δεύτερη μείωση επιτοκίων κατά 0,25% – Στάση επιφυλακής

Πληθωρισμός 3,2% τον Αύγουστο στην Ελλάδα – Ο πέμπτος υψηλότερος στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News