Business & Finance Τρίτη 17/09/2024, 16:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση των λιανικών πωλήσεων – Μοχλός οι online αγορές

ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση των λιανικών πωλήσεων – Μοχλός οι online αγορές

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Αύγουστο χάρη κυρίως στις διαδικτυακές αγορές.

Η αξία των λιανικών πωλήσεων, μη προσαρμοσμένη για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε κατά 0,1% έναντι πρόβλεψης για μείωση κατά 0,2%, μετά από αναθεωρημένη αύξηση κατά 1,1% τον Ιούλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων και των πρατηρίων βενζίνης, οι πωλήσεις αυξήθηκαν για τέταρτο μήνα.

Πέντε από τις 13 κατηγορίες του λιανεμπορίου κινήθηκαν ανοδικά, ενώ άλλες -όπως τα ηλεκτρονικά είδη και οι συσκευές- τα είδη ένδυσης και τα έπιπλα, υποχώρησαν. Οι εισπράξεις από τα πρατήρια βενζίνης μειώθηκαν, αντανακλώντας τις φθηνότερες τιμές στην αντλία.

Η έκθεση για τις λιανικές πωλήσεις έδειξε ότι οι λεγόμενες πωλήσεις της ομάδας ελέγχου – οι οποίες χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος – αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Αύγουστο. Το μέτρο δεν περιλαμβάνει τις υπηρεσίες τροφίμων, τους εμπόρους αυτοκινήτων, τα καταστήματα οικοδομικών υλικών και τα πρατήρια βενζίνης.

Τα στοιχεία δείχνουν ανθεκτική ζήτηση των νοικοκυριών στα μέσα του τρίτου τριμήνου παρά το γεγονός ότι οι προσλήψεις και η αύξηση των μισθών δείχνουν σημάδια συγκράτησης. Για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τα στοιχεία καταδεικνύουν επίσης μια οικονομία σε σταθερή βάση, καθώς συζητούν πόσο θα μειώσουν τα επιτόκια την Τετάρτη.

Εκτός από την πιο ψύχραιμη αύξηση της απασχόλησης, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο συνδυασμός του αυξημένου κόστους δανεισμού, της εξάντλησης των αποταμιεύσεων της πανδημίας και του υψηλότερου κόστους ζωής θα ωθήσει τελικά τους Αμερικανούς καταναλωτές να κάνουν περικοπές.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

«Εκρηξη» βαθύπλουτων σε ΗΠΑ και Κίνα – Μένει πίσω η Ευρώπη

ΗΠΑ: Στο 2,5% ο πληθωρισμός – Ανησυχία για τον δομικό δείκτη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News