Business & Finance Τρίτη 17/09/2024, 14:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Ργδαία επιδείνωση του οικονομικού κλίματος

Γερμανία: Ργδαία επιδείνωση του οικονομικού κλίματος

Το οικονομικό κλίμα στη Γερμανίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, μετά από νέες ενδείξεις ότι οι βιομηχανικοί κολοσσοί της χώρας είναι πλέον αντιμέτωποι με ένα ολοένα και πιο αβέβαιο μέλλον.

Η απροσδόκητα γρήγορη επιδείνωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών είναι η πιο πρόσφατη απόδειξη μιας θλιβερής προοπτικής. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Intel Corp. ότι σχεδιάζει να αναβάλει την υλοποίηση ενός προγραμματισμένου εργοστασίου κατά περίπου δύο χρόνια. 

Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW υποχώρησε στο 3,6 τον Σεπτέμβριο από 19,2 τον Αύγουστο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τρίτης. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια μικρή πτώση στο 17 και κανείς δεν προέβλεπε τέτοια πτώση. Ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών μειώθηκε επίσης, στο -84,5. 

Γερμανία: Ργδαία επιδείνωση του οικονομικού κλίματος-1

«Η ελπίδα για ταχεία βελτίωση της οικονομικής κατάστασης έχει σαφώς υποχωρήσει», δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW Achim Wambach σε ανακοίνωσή του. «Αν και η πτώση των οικονομικών προσδοκιών για την ευρωζώνη υποδηλώνει συνολική αύξηση της απαισιοδοξίας, η πτώση των προσδοκιών για τη Γερμανία είναι σημαντικά μεγαλύτερη», πρόσθεσε. 

Η συρρίκνωση της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο εν μέσω αδύναμων βιομηχανικών επιδόσεων έχει επιδεινώσει την εικόνα της οικονομίας. Οι καταναλωτές παραμένουν επίσης διστακτικοί να ξοδέψουν – ακόμη και όταν τα εισοδήματα αυξάνονται ταχύτερα από τις τιμές. 

«Η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση του δείκτη ZEW προστίθεται στην πρόσφατη ροή αρνητικών ειδήσεων για τη γερμανική οικονομία και καθιστά πιο πιθανή μια νέα μείωση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο. Με μια πολύ μέτρια μόνο επέκταση τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, η οικονομική δραστηριότητα ενδέχεται να παραμείνει στάσιμη το 2024».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

BreakingViews: Η Ευρώπη κινδυνεύει με ένα θλιβερό και κακό μέλλον

Γερμανία: Σε χαμηλό τριετίας ο πληθωρισμός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News