Business & Finance Δευτέρα 16/09/2024, 22:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μακρόν: Διεκδικεί ζωτικής σημασίας πόστο στη νέα Κομισιόν

Μακρόν: Διεκδικεί ζωτικής σημασίας πόστο στη νέα Κομισιόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξασφαλίσει μια νέα, πιο ισχυρή θέση για τη Γαλλία που θα έβλεπε τον υποψήφιο του να επιβλέπει όλες τις προσπάθειες της ένωσης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του.

Το σχέδιο θα καταστήσει τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ, εκτελεστικό αντιπρόεδρο στην Κομισιόν, όπως ανέφεραν πηγές.

Ο 39χρονος Σεζουρνέ θα είναι υπεύθυνος για κρίσιμα χαρτοφυλάκια που συνδέονται με την ευημερία και την ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με δύο άτομα, τα οποία μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η επίβλεψη θα αντικατοπτρίζει την ατζέντα που έθεσε ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα σχετικά με το πώς να αξιοποιηθεί η τεράστια ενιαία αγορά της ΕΕ και να ενοποιηθεί ο χρηματοπιστωτικός της τομέας για να αποφευχθεί μια «αργή αγωνία».

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας της επιτροπής την Τρίτη και οι όποιες αποφάσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες υπόκεινται ακόμη σε αλλαγές. Μία από τις επιλογές που θα συζητηθούν θα ήταν να υπάρχουν τρεις εκτελεστικοί αντιπρόεδροι, ο καθένας από τους οποίους θα επιβλέπει διάφορα χαρτοφυλάκια, είπαν οι δύο πηγές. 

Η ανατροπή στις Βρυξέλλες θα αντιπροσώπευε ένα επίτευγμα του Μακρόν να αποκτήσει τον έλεγχο ενός από τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη: πώς να μεταμορφώσει την οικονομία, τη βιομηχανία και τις αμυντικές δυνατότητες της ΕΕ ώστε να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. 

Αυτή η προγραμματισμένη κίνηση λαμβάνει χώρα, αφότου ο Τιερί Μπρετόν, ισχυρός Επίτροπος της Γαλλίας στην ΕΕ, παραιτήθηκε από τη θέση του, υποδεικνύοντας ότι δεν θα συνεχίσει την επόμενη πενταετή θητεία. Στην επιστολή παραίτησής του, που δημοσιεύθηκε το πρωί της Δευτέρας, στόχευε με την κριτική του την πρόεδρο της Κομισιόν.

Εκπρόσωποι από την Επιτροπή και από το γραφείο του Μακρόν αρνήθηκαν να σχολιάσουν το σχέδιο για τη νέα επιτροπή.

Οι νέοι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι θα πρέπει να εκπροσωπούν την πολιτική ισορροπία στην επιτροπή, με τις τρεις πολιτικές ομάδες του συνασπισμού της φον ντερ Λάιεν – το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και οι φιλελεύθεροι, φιλοευρωπαϊκοί Renew – να λαμβάνουν η καθεμία από μία κορυφαία αρμοδιότητα, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Ωστόσο, η κίνηση του Μακρόν έρχεται τη στιγμή που αντιμετωπίζει μια δύσκολη πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό, με ένα κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα δεν κατέχει την πλειοψηφία και το δικό του κόμμα έχει τη μειοψηφία. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μακρόν όρισε τον συντηρητικό Μισέλ Μπαρνιέ ως πρωθυπουργό της Γαλλίας, ο οποίος προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση εν μέσω μιας βαθιάς διχασμένης Εθνοσυνέλευσης.

Μένει επίσης να φανεί εάν ο Σεζουρνέ, στενός σύμμαχος του Μακρόν, θα έχει τόση επιρροή όσο ο Μπρετόν. Δεν είναι γνωστός στη Γαλλία παρά το γεγονός ότι έγινε ο νεότερος υπουργός Εξωτερικών στη σύγχρονη δημοκρατία νωρίτερα φέτος.

Η επιλογή του Σεζουρνέ ως Επιτρόπου είναι μια προσπάθεια του Μακρόν να δείξει ότι το κόμμα του στις Βρυξέλλες, το Renew, παραμένει στην κορυφή της ευρωπαϊκής χάραξης πολιτικής, είπε η πηγή. Ο Σεζουρνέ έγινε επικεφαλής του Renew στο κοινοβούλιο της ΕΕ το 2021 πριν αναλάβει το τιμόνι του κόμματος Αναγέννηση του Μακρόν το 2022.

Και ενώ ο Μπρετόν έχει ενστερνιστεί την ατζέντα του Renew στον ρόλο του ως Επιτρόπου από το 2019 – ακόμη και αν αναφέρεται ως μέλος της οικογένειας Renew στον ιστότοπο του κόμματος – προέρχεται αρχικά από το δεξιό κόμμα του νεοδιορισθέντος πρωθυπουργού της Γαλλίας.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News