Business & Finance Τρίτη 17/09/2024, 07:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αυτοκρατορία που γεννήθηκε σε ένα υπόγειο – Παράτησε το σχολείο αλλά έφτασε στο διάστημα

Η αυτοκρατορία που γεννήθηκε σε ένα υπόγειο – Παράτησε το σχολείο αλλά έφτασε στο διάστημα

Την περασμένη Πέμπτη, ο δισεκατομμυριούχος Jared Isaacman έγραψε ιστορία. Περνώντας 10 λεπτά αιωρούμενος στο απέραντο κενό του διαστήματος, έξω από την κάψουλα της SpaceX, ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας εκκαθάρισης πληρωμών Shift4 Payments, υπήρξε ο πρώτος ιδιώτης που έκανε έναν διαστημικό περίπατο.

Με περιουσία 1,9 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes, ο Isaacman ήταν εκείνος που χρηματοδότησε την αποστολή της SpaceX που τον έφερε στο διάστημα. Τρία χρόνια νωρίτερα ήταν επικεφαλής μιας άλλης αποστολής της SpaceX, που και πάλι έγραψε ιστορία. Ήταν η πρώτη αποστολή μόνο με ιδιώτες που έφτασε σε τροχιά.

«Αποφάσισα ότι θα πήγαινα στο διάστημα όταν ήμουν πέντε ετών. Τα είχα υπολογίσει αρκετά από εκείνη τη στιγμή, απλά μου πήρε λίγο καιρό να κινηθώ», είχε πει ο επιχειρηματίας στο CNBC το 2021.

Στα 41 του χρόνια, ο Isaacman δοκιμάζει διαρκώς τα όρια του ανθρώπου. Ως πιλότος, είχε καταρρίψει, το 2009, το ρεκόρ της ταχύτερης πτήσης γύρω από τον κόσμο με ελαφρύ αεροσκάφος. Και εδώ και καιρό τάσσεται υπέρ της επέκτασης της ιδιωτικής βιομηχανίας του διαστήματος, που όπως λέει, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «έναν κόσμο όπου ο καθένας μπορεί να βρεθεί ανάμεσα στα αστέρια».

Όμως εάν σήμερα είναι ένας δισεκατομμυριούχος που πετά στο διάστημα, ο Isaacman ξεκίνησε τη διαδρομή του σαν έφηβος επιχειρηματίας, με μια εταιρεία την οποία ίδρυσε στο υπόγειο του πατρικού του, στο Νιου Τζέρσι.

Παράτησε το σχολείο

Ο Isaacman ήταν έφηβος ακόμα όταν οι ικανότητές του στην πληροφορική του εξασφάλισαν μια θέση σε μια εταιρεία εκκαθάρισης πληρωμών.  Για αυτή τη δουλειά παράτησε το λύκειο, αλλά μέσα σε λίγους μήνες, ο 16χρονος τότε επίδοξος επιχειρηματίας αποφάσισε να δημιουργήσει μια ανταγωνιστική εταιρεία. Η κεντρική του ιδέα ήταν ότι μπορούσε να απλοποιήσει την εμπειρία των πελατών του, καθώς οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων δεν θα είχαν παρά να συμπληρώσουν μια αίτηση online.

Χρησιμοποίησε 10.000 δολάρια που του έδωσε ο παππούς του για να ξεκινήσει και έστησε την επιχείρησή του στο υπόγειο του σπιτιού όπου μεγάλωνε. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν μερικοί υπολογιστές και τηλέφωνα, έχει πει.  

Η Shift4 μπήκε στο χρηματιστήριο τον Ιούνιο του 2020 και σήμερα διαθέτει κεφαλαιοποίηση 7,4 δισ. δολαρίων. Πλέον, έχει τα κεντρικά της γραφεία στην Πενσιλβάνια και διαθέτει 2.000 υπαλλήλους ανά τις ΗΠΑ.

Και όπως ομολογεί ο Isaacman, στα 16 του δεν μπορούσε καν να φανταστεί ότι η εταιρεία του θα άξιζε μια μέρα δισεκατομμύρια δολάρια. «Μία από τις καλύτερες στιγμές σε μια startup είναι όταν έχεις οκτώ άτομα στο υπόγειο να τρώνε κινέζικο φαγητό και όλοι μοιράζονται γνώσεις, και μοιράζεσαι μαζί τους τις επιτυχίες και τις αποτυχίες σου και μαθαίνετε μαζί», λέει.

Πετώντας για γλιτώσει το burnout

Δουλεύοντας ατελείωτες ώρες για να αναπτύξει την επιχείρησή του, ο Isaacman βρέθηκε από μικρός στα πρόθυρα του burnout. Και καθώς αγαπούσε τα αεροπλάνα από μικρός, έκανε μαθήματα πιλότου για να ξεσκάσει.  

Όμως με την ανάπτυξη της ιδιωτικής βιομηχανίας του διαστήματος, ο Isaacman είδε μια ευκαιρία να φτάσει το χόμπι του ακόμα πιο ψηλά.

Από το 2007 άρχισε να χτυπά την πόρτα της SpaceX και άλλων ιδιωτικών εταιρειών του διαστήματος, εκφράζοντας το ενδιαφέρον του, στην περίπτωση που η βιομηχανία έφτανε στο σημείο να κάνει πτήσεις με ιδιώτες.

«Είμαι πολύ τυχερός στη ζωή. Ξέρετε, ήμουν έφηβος με μία startup σε ένα υπόγειο, προσπαθώντας απλά να παραγγείλω πίτσα το Σαββατοκύριακο, και αυτή εξελίχθηκε σε μια αυτοκρατορία», είπε στο Bloomberg, πριν από τον διαστημικό περίπατό του.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Διαστημικός περίπατος για τον δισεκατομμυριούχο Jared Isaacman – Είδε έναν τέλειο κόσμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News