Business & Finance Δευτέρα 16/09/2024, 15:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Guindos για Commerzbank – UniCredit: Η ΕΚΤ ήταν πάντα υπέρ των συγχωνεύσεων

Guindos για Commerzbank – UniCredit: Η ΕΚΤ ήταν πάντα υπέρ των συγχωνεύσεων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πάντα υποστήριζε τις συγχωνεύσεις τραπεζών με έδρα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανή εξαγορά της Commerzbank AG από την UniCredit SpA.

«Ας δούμε τι θα συμβεί», δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος σε συνέδριο τη Δευτέρα στη Μαδρίτη. «Ήμασταν πάντα υπέρ των διασυνοριακών συγχωνεύσεων. Κάθε φορά που γίνεται μια τέτοια, συνήθως προκύπτουν εθνικές ανησυχίες», πρόσθεσε.

Η UniCredit με έδρα το Μιλάνο απέκτησε τις μετοχές της Commerzbank που πούλησε η γερμανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα και δήλωσε ότι η πλήρης εξαγορά της γερμανικής τράπεζας είναι μία από τις επιλογές που εξετάζει. Μια τέτοια συμφωνία θα έδειχνε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να σφυρηλατήσουν στενότερους δεσμούς μεταξύ των κατακερματισμένων αγορών, παρά την έλλειψη κοινής ασφάλισης καταθέσεων και άλλων κλάδων του χρηματοπιστωτικού οικοδομήματος για τους οποίους οι πολιτικοί της ΕΕ δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν.

Παρότι μια εξαγορά της Commerzbank θα μπορούσε να είναι προς το ευρωπαϊκό συμφέρον, το Bloomberg ανέφερε σε δημοσίευμά του ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σχεδίαζε να πουλήσει το μερίδιο του 4,5% σε θεσμικούς μετόχους και όχι σε άλλη τράπεζα.

Ο Guindos δήλωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα κριθεί με βάση τα συγκεκριμένα πλεονεκτήματά της. «Το σημαντικό είναι πόσο κατάλληλη είναι μια συγχώνευση από την άποψη του επιχειρηματικού μοντέλου», δήλωσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Χορό εξαγορών στις ευρωπαϊκές τράπεζες ανοίγει η Commerzbank – Οι επόμενοι στόχοι

Αλλάζει τον τραπεζικό χάρτη η UniCredit; Πώς ο Andrea Orcel έπιασε τους Γερμανούς στον ύπνο

UniCredit: Απέκτησε το 9% της Commerzbank

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News