Business & Finance Δευτέρα 16/09/2024, 15:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς το πιο βρομερό φρούτο στον κόσμο ακριβαίνει τον καφέ

Πώς το πιο βρομερό φρούτο στον κόσμο ακριβαίνει τον καφέ

Κοντά σε ιστορικά υψηλά διαμορφώνονται οι τιμές των κόκκων καφέ στις παγκόσμιες αγορές, με αναλυτές και οικονομολόγους να κάνουν λόγο για μια «τέλεια καταιγίδα» οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων στις κορυφαίες περιοχές παραγωγής καφέ, από την καταστροφή των σοδειών και την ανισορροπία της αγοράς μέχρι και…εξαιτίας του πιο βρομερού φρούτου στον κόσμο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το 2021 ένας παγετός κατέστρεψε ολόκληρες σοδειές στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό κόκκων καφέ τύπου Arabica. Ως αποτέλεσμα, η έλλειψη που δημιουργήθηκε στην αγορά, υποχρέωσε τους αγοραστές να στραφούν σε άλλες χώρες, όπως το Βιετνάμ, το οποίο παράγει ιδίως κόκκους τύπου Robusta.

Στο Βιετνάμ, όμως, επικρατούσε η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δέκα περίπου ετών, με αποτέλεσμα οι αγρότες να αναζητούν πιο κερδοφόρες ευκαιρίες από τον καφέ, τις οποίες και βρήκαν στο βρομερό, κίτρινο φρούτο ντούριαν. Το φρούτο έχει απαγορευτεί στις δημόσιες μεταφορές στην Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ λόγω μυρωδιάς, αλλά γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στην αγορά της Κίνας. Έτσι, όλο και περισσότεροι αγρότες στο Βιετνάμ αποφασίζουν να σταματήσουν την παραγωγή καφέ και να δοκιμάσουν την τύχη τους στο ντούριαν. Χαρακτηριστικό είναι ότι το μερίδιο του βιετναμέζικου ντούριαν στην κινεζική αγορά σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2023 και 2024 και ορισμένοι υπολογίζουν ότι η συγκεκριμένη παραγωγή είναι πέντε φορές πιο κερδοφόρα από τον καφέ.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Καφέ, οι εξαγωγές Robusta του Βιετνάμ μειώθηκαν κατά 50% τον Ιούνιο του 2024 σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα και τα αποθέματα έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Οι εξαγωγές από Κολομβία, Αιθιοπία, Περού και Ουγκάντα έχουν καλύψει βέβαια ένα μέρος του κενού, όχι όμως αρκετά, ώστε να χαλαρώσει εντελώς η αγορά. Κι έτσι, οι τιμές των κόκκων Robusta και Arabica φλερτάρουν πια με ιστορικά υψηλά.

Αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι οι τιμές του καφέ στο χέρι επηρεάζονται, καθώς η αύξηση του κόστους στο λιανεμπόριο αποδίδεται ιδίως στις γενικότερες πληθωριστικές πιέσεις, όπως τα ενοίκια των καταστημάτων και του εργατικού κόστους. Ωστόσο, η άνοδος των τιμών των κόκκων επηρεάζει σε έναν βαθμό, ίσως ελαφρώς λιγότερο από 10%, την τιμή ενός καφέ στο χέρι. 

Μία κρίσιμη σοδειά

Η επερχόμενη ανοιξιάτικη σοδειά στη Βραζιλία, η οποία παράγει το ένα τρίτο του καφέ στον κόσμο, θεωρείται πλέον κρίσιμη. Οπως δήλωσε στο BBC ο Felipe Barretto Croce, διευθύνων σύμβουλος του προμηθευτή καφέ FAFCoffees στη Βραζιλία, «αυτό που ψάχνουν όλοι είναι το πότε θα επιστρέψουν οι βροχές. Αν επιστρέψουν νωρίς, οι σοδειές θα είναι αρκετά υγιείς και η καρποφορία καλή». Στην περίπτωση όμως που καθυστερήσουν μέχρι τον Οκτώβριο φερειπείν, οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά θα είναι χαμηλές και οι πιέσεις στην αγορά θα συνεχιστούν, τόνισε ο ίδιος.

Πάντως, όπως αποδεικνύει και μια σειρά σχετικών ερευνών, οι προκλήσεις που δημιουργεί για την παγκόσμια βιομηχανία καφέ η κλιματική αλλαγή αναμένεται να συνεχιστούν μακροπρόθεσμα. Συνεπώς, παρότι αυτή τη στιγμή ένα βρομερό φρούτο ευθύνεται εν μέρει για την άνοδο των τιμών, η μεγαλύτερη απειλή για τις τιμές των κόκκων καφέ τα επόμενα χρόνια φαίνεται πως τελικά θα είναι το κλίμα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται νέες αυξήσεις στον καφέ τον Σεπτέμβριο – Πόσο θα κοστίζει ο εσπρέσο

Τρόφιμα, στέγη, μεταφορές: Πόσο κοντά με την Ε.Ε. είναι οι τιμές στην Ελλάδα;

ΙΕΛΚΑ: Πώς συγκρίνονται οι τιμές του σούπερ μάρκετ με το εξωτερικό – Ο παράγοντας του ΦΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News