Business & Finance Τετάρτη 11/09/2024, 15:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Στο 2,5% ο πληθωρισμός – Ανησυχία για τον δομικό δείκτη

ΗΠΑ: Στο 2,5% ο πληθωρισμός – Ανησυχία για τον δομικό δείκτη

Εντός των προβλέψεων διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στις ΗΠΑ με την ετήσια μέτρηση να υποχωρεί στο χαμηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο του, σύμφωνα με τη σημερινή πολυαναμενόμενη έκθεση του υπουργείου Εργασίας, η οποία θέτει τις βάσεις για τη μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σε μία εβδομάδα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2% σε ένα μήνα, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών του Dow Jones. Σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά  2,5%, με το ποσοστό αυτό να είναι μειωμένο κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από το επίπεδο του Ιουλίου και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 2,6%.

Ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,3% τον μήνα έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,2%. Σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 3,2%, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις.

Η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξησης του δομικού δείκτη αμβλύνει το ενδεχόμενο μια μεγάλης μείωσης επιτοκίων κατά 0,5% από τη Fed την ερχόμενη εβδομάδα. Οι οικονομολόγοι θεωρούν τον δομικό δείκτη ως καλύτερη μέτρηση του υποκείμενου πληθωρισμού από τον συνολικό δείκτη τιμών καταναλωτών. 

Oι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν καταστήσει σαφές ότι επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στην αδυναμία της αγοράς εργασίας, η οποία είναι πιο πιθανό να καθοδηγήσει τις συζητήσεις και τις αποφάσεις πολιτικής τους επόμενους μήνες. Θα έχουν επίσης περισσότερα δεδομένα να εξετάσουν ενόψει των συνεδριάσεων του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Γεγονός είναι ότι οι traders περιόρισαν την πιθανότητα η Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα την επόμενη εβδομάδα κοντά στο μηδέν.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Δείχνει ύφεση η καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ;

ΗΠΑ: Λιγότερες νέες θέσεις εργασίας – Στο 4,2% μειώθηκε η ανεργία

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News