Business & Finance Πέμπτη 12/09/2024, 07:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ετοιμη για τη «δεύτερη κίνηση» πριν τη μεγάλη απόφαση της Fed

ΕΚΤ: Ετοιμη για τη «δεύτερη κίνηση» πριν τη μεγάλη απόφαση της Fed

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα μια νέα επιτοκιακή μείωση κατά 25 μονάδες βάσης λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Τα στοιχήματα των traders προεξοφλούν μια πολυαναμενόμενη πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού από τη Fed, ενώ αντίστοιχη είναι η πρόβλεψη και για την ΕΚΤ.
«Η μείωση των επιτοκίων αυτή την Πέμπτη θα πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό αδιαμφισβήτητη», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο CNBC.

«Σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν επιβεβαιώσει σε πρόσφατες δηλώσεις τους ότι θα ήθελαν να μειώσουν τα επιτόκια. Ακόμα και ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel, ο οποίος θεωρείται από τα «γεράκια» στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, έχει δηλώσει ότι θα υποστήριζε μια μείωση, εκτός εάν τα στοιχεία υποδείκνυαν το αντίθετο».

Τον Ιούλιο, η ΕΚΤ αποφάσισε ομόφωνα να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα μετά την πρώτη μείωση κατά 25 μ.β. τον Ιούνιο. Η Christine Lagarde είχε ακολούθως δηλώσει ότι ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης τον Σεπτέμβριο». Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, το επιτόκιο διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων -βάσει του οποίου τιμολογούνται όλα των είδη των δανείων και των στεγαστικών δανείων στην Ευρωζώνη- κυμαίνεται σήμερα στο 3,75% μετά από χρόνια επιθετικών αυξήσεων.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει από τον Ιούλιο καταγράψει περαιτέρω αποκλιμάκωση. Οι βασικοί δείκτες υποχώρησαν σε χαμηλό τριετίας τον Αύγουστο στο 2,2%, ενώ ο δομικός πληθωρισμός αντιθέτως είναι ακόμα ανεβασμένος στο 2,8% με τον τομέα των υπηρεσιών να ασκεί τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, θα παρουσιάσει επίσης τις νέες οικονομικές προβλέψεις της, χωρίς να αναμένεται σημαντική απόκλιση ως προς το outlook για τον πληθωρισμό ή την ανάπτυξη, αν και ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι οι νέες προοπτικές ανάπτυξης για τη ζώνη του ευρώ θα είναι πιο δυσοίωνες από ό,τι ήταν τον Ιούλιο.

«Στα πρόσφατα στοιχεία, αυτό που ήταν το πιο ανησυχητικό είναι η αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης, με τις υπηρεσίες να φαίνεται επίσης να βρίσκονται σε ασταθές έδαφος», δήλωσε ο Anatoli Annenkov της Société Générale σε ερευνητικό σημείωμα.

«Με την έλλειψη δυναμικής στην εγχώρια ζήτηση το 2ο τρίμηνο, η αδυναμία στη μεταποίηση θα μπορούσε να εξαπλωθεί και να αρχίσει να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις κατά τα άλλα ισχυρές αγορές εργασίας», προσθέτει.

Τα επόμενα βήματα

Η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει ότι η ΕΚΤ θα πατήσει φρένο τον Οκτώβριο, κατά τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Αν και υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η Τράπεζα να αποφασίσει να προχωρήσει στη νομισματική χαλάρωση «νωρίτερα παρά αργότερα», καθώς η διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ υψηλά επίπεδα ενέχει κινδύνους.

Επί του παρόντος, φαίνεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επικρατεί ως επί το πλείστον αισιοδοξία ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.

Μάλιστα, ορισμένοι έχουν προβληματιστεί ανοιχτά για το αν θα ήταν σκόπιμο να γίνουν ταχύτερες μειώσεις ή όχι, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Philip Lane.

Στο οικονομικό συμπόσιο Jackson Hole της Kansas City Fed τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι «η επιστροφή στον στόχο δεν είναι ακόμη ασφαλής», αλλά πρόσθεσε ότι «εξίσου» η ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο 2% όταν φτάσει εκεί.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει ο κίνδυνος «χρόνιου» πληθωρισμού κάτω του στόχου, εάν η ΕΚΤ διατηρήσει τα επιτόκια πολύ υψηλά για πολύ καιρό.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Φρέναραν οι αυξήσεις μισθών το β’ τρίμηνο

ΕΚΤ: Μειώσεις επιτοκίων ανά τρίμηνο, παρά την ασθενή οικονομία βλέπουν οι αναλυτές

ΕΚΤ: Διχασμένοι οι κεντρικοί τραπεζίτες – Τα επιτόκια και οι κίνδυνοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News