Business & Finance Τρίτη 10/09/2024, 11:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έχασε την υπόθεση στην Ιρλανδία η Apple – Πρόστιμο 13 δισ. ευρώ

Έχασε την υπόθεση στην Ιρλανδία η Apple – Πρόστιμο 13 δισ. ευρώ

Τη μάχη εναντίον των ευρωπαϊκών αρχών έχασε η Apple, στην οποία επιδικάστηκε πρόστιμο ύψους 13 δισ. ευρώ, κλείνοντας μία υπόθεση δεκαετίας.

Ειδικότερα, η υπόθεση ξεκίνησε το 2014, όταν η Κομισιόν ξεκίνησε έρευνα για την κάλυψη των φορολογικών υποχρεώσεων του τεχνολογικού κολοσσού στην Ιρλανδία, όπου διατηρεί τα κεντρικά γραφεία για τις δραστηριότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κομισιόν ζήτησε το 2016 από το Δουβλίνο να ανακτήσει έως 13 δισ. ευρώ σε φόρους, λέγοντας ότι η εταιρεία απολάμβανε «παράνομα» φορολογικά οφέλη από την Ιρλανδία επί δύο δεκαετίες.

Η Apple και η Ιρλανδία εναντιώθηκαν στην απόφαση της Κομισιόν το 2019, ενώ το 2020 το αρμόδιο ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαίωσε σε δεύτερο βαθμό την πλευρά της Apple, ακυρώνοντας την απόφαση της Κομισιόν. Η απόφαση αυτή κατέληγε ότι η Κομισιόν δεν αποδείκνυε πως η ιρλανδική κυβέρνηση είχε προσφέρει φορολογικά οφέλη στην Apple.

Τελικά, η Κομισιόν έφερε την υπόθεση σε τρίτο βαθμό. Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε την αρχική απόφαση της Κομισιόν από το 2016. Η υπόθεση, η οποία ξεκίνησε υπό την Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, αναδεικνύει για άλλη μια φορά τη συνεχιζόμενη κόντρα που υπάρχει μεταξύ των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών και της Ε.Ε., η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια τεράστια γκάμα κενών στον νόμο από την προστασία των δεδομένων μέχρι την φορολόγηση και τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανακοινώθηκε μόλις λίγες ώρες αφότου η Apple ανακοίνωσε μια μεγάλη γκάμα νέων προϊόντων και υπηρεσιών με στόχο την αναβάθμιση των iPhone, του Apple Watch και των AirPods.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple βρίσκεται στο στόχαστρο της Ε.Ε. Τον Μάρτιο για παράδειγμα, η Κομισιόν επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά διανομής εφαρμογών για streaming μουσικής.

Επίσης, στο πλαίσιο της νέας πράξης για τις ψηφιακές αγοράς (Digital Markets Act), οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν υποχρεωθεί να αλλάξουν ορισμένες από τις πρακτικές τους στην Ευρώπη. Η Κομισιόν έχει ξεκινήσει αρκετές έρευνες στο πλαίσιο των νέων κανονισμών, μεταξύ άλλων στην Apple, την Alphabet και τη Meta.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Η Apple της έριδος»: Αντίστροφη μέτρηση για την Κομισιόν στη δίκη των 13 δισ. ευρώ

Πλήγμα για την Apple – Δεν είναι πια στο top-5 των πωλητών κινητών στην Κίνα

Κομισιόν: Κατηγορεί την Apple για παραβίαση των κανόνων τεχνολογίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News