Business & Finance Δευτέρα 9/09/2024, 12:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταπέλτης η έκθεση Draghi: Απειλούνται οι στόχοι της ΕΕ

Καταπέλτης η έκθεση Draghi: Απειλούνται οι στόχοι της ΕΕ

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να υστερεί έναντι της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, απειλώντας τους στόχους της Ένωσης για μεγαλύτερη γεωπολιτική επιρροή, κοινωνική ισότητα και απανθρακοποίηση, όπως συμπεραίνει η πολυαναμενόμενη έκθεση του οικονομολόγου και πολιτικού Mario Draghi.

Η έκθεση ζητεί από την ΕΕ να επενδύει έως και 800 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον ετησίως για να καταστεί πιο ανταγωνιστική, αλλά και να δεσμευτεί για την τακτική έκδοση κοινών ομολόγων.

Η έκθεση έγινε κατόπιν παραγγελίας της Ursula von der Leyen στον Draghi -ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι φιλοδοξίες της ΕΕ τίθενται πλέον υπό αμφισβήτηση εν μέσω της εξασθένησης της αύξησης της παραγωγικότητας που επιβραδύνει τη συνολική οικονομική επέκταση στην περιοχή.

«Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει πιο παραγωγική, θα αναγκαστούμε να επιλέξουμε. Δεν θα μπορέσουμε να γίνουμε, ταυτόχρονα, ηγέτης στις νέες τεχνολογίες, φάρος της κλιματικής ευθύνης και ανεξάρτητος παίκτης στην παγκόσμια σκηνή», έγραψε στην έκθεση. «Θα πρέπει να χαμηλώσουμε τον πήχη σε ορισμένες, αν όχι όλες, τις φιλοδοξίες μας».

Η εκτενής έκθεση παρουσιάζει τις μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ μέσω μιας νέας βιομηχανικής στρατηγικής, η οποία θα περιλαμβάνει τη μείωση των τιμών της ενέργειας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση των επενδύσεων στην άμυνα.

Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ότι η ΕΕ πρέπει επίσης να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο όπου «οι εξαρτήσεις αποτελούν πλέον τρωτά σημεία και δεν μπορεί πλέον να βασίζεται σε άλλους για την ασφάλειά της», επισημαίνοντας την εξάρτηση της ΕΕ από την Κίνα για κρίσιμα ορυκτά και την εξάρτηση της Κίνας από την ΕΕ για την απορρόφηση της βιομηχανικής της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.

Το υψηλό επίπεδο εμπορικού ανοίγματος της ΕΕ θα την αφήσει εκτεθειμένη, εάν επιταχυνθούν οι τάσεις αυτονομίας της αλυσίδας εφοδιασμού, συνεχίζει η έκθεση. «Περίπου το 40% των εισαγωγών της Ευρώπης προέρχεται από έναν μικρό αριθμό προμηθευτών που είναι δύσκολο να αντικατασταθούν, και περίπου το ήμισυ αυτού του όγκου προέρχεται από χώρες με τις οποίες το μπλοκ δεν είναι «στρατηγικά ευθυγραμμισμένο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει μια πραγματική «εξωτερική οικονομική πολιτική» που θα συντονίζει τις εμπορικές συμφωνίες και τις άμεσες επενδύσεις με χώρες πλούσιες σε πόρους, τη δημιουργία αποθεμάτων σε επιλεγμένους κρίσιμους τομείς και τη δημιουργία βιομηχανικών συμπράξεων για τη διασφάλιση της αλυσίδας εφοδιασμού βασικών τεχνολογιών», αναφέρει η έκθεση.

Η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα αυξήσει τις εξαρτήσεις της και θα επιδιώξει την «αξιοποίηση του δυναμικού των εγχώριων πόρων μέσω της εξόρυξης, της ανακύκλωσης και της καινοτομίας σε εναλλακτικά υλικά».

Άλλοι στόχοι περιλαμβάνουν την πλήρη εφαρμογή της ενιαίας αγοράς, η οποία περιλαμβάνει 440 εκατομμύρια καταναλωτές και 23 εκατομμύρια επιχειρήσεις, με τη μείωση των εμπορικών σκοπένων. Η ΕΕ πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι η πολιτική ανταγωνισμού δεν θα αποτελέσει «εμπόδιο για τους στόχους της Ευρώπης», ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας. Ο ευρωπαϊκός συνασπισμός πρέπει επίσης να διευκολύνει «τεράστιες επενδυτικές ανάγκες που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και μισό αιώνα στην Ευρώπη», μέσω ενός μείγματος ιδιωτικής χρηματοδότησης και δημόσιας στήριξης. Εν τω μεταξύ, η ΕΕ υποφέρει από ένα «έλλειμμα καινοτομίας», το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω μεταρρυθμίσεων, αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το συνολικό ποσοστό επενδύσεων προς το ΑΕΠ της ΕΕ θα πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως σε επίπεδα που είχαν καταγραφεί για τελευταία φορά στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για την άμυνα, την ψηφιοποίηση και την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα.

Η έκθεση Draghi αναμενόταν πριν το καλοκαίρι και η δημοσίευσή της αναβλήθηκε, ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες «εκπλήξεις» και συζητήσεις πριν από τις ευρωεκλογές αλλά και την επανεκλογή της Ursula von der Leyen από το ευρωκοινοβούλιο. Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει, πάντως, ήδη υποσχεθεί ότι οι συστάσεις του  για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας θα αποτελέσουν τη βάση του προγράμματός της για την επόμενη πενταετία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χαμήλωσε ο πήχυς της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη – Υψηλές επιδόσεις για την Ελλάδα το β΄τρίμηνο

Ευρωζώνη: Το «Olympic effect» έσωσε την ανάπτυξη ενός τριμήνου – Πόσο θα διαρκέσει;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News