Business & Finance Παρασκευή 6/09/2024, 09:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αλυσίδα ψιλικών που απέρριψε προσφορά 38 δισ. δολαρίων

Η αλυσίδα ψιλικών που απέρριψε προσφορά 38 δισ. δολαρίων

Απέρριψε η ιαπωνική αλυσίδα καταστημάτων ψιλικών 7-Eleven την προσφορά εξαγοράς ύψους 38 δισ. δολαρίων από Καναδό ανταγωνιστή της.

Η Seven & i Holdings ανέφερε στην επιστολή της προς την Alimentation Couche-Tard (ACT), ιδιοκτήτρια της αλυσίδας καταστημάτων Circle K, ότι η προσφορά της υποτιμά σημαντικά την εταιρεία, ενώ ενέχει και ρυθμιστικό κίνδυνο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι παραμένει ανοικτή σε διαπραγματεύσεις και έτοιμη να εξετάσει μια καλύτερη πρόταση.

Η επιστολή αποκάλυψε ότι η αρχική προσφορά από την ACT αποτιμούσε την Seven & i στα 14,86 δολάρια ανά μετοχή, δηλαδή σε επίπεδα κατά 20% υψηλότερα από την τιμή της μετοχής της πριν από την ανακοίνωση της προσφοράς.

Η προσφορά της ACT έρχεται σε μια περίοδο σημαντικής πτώσης του γιεν, η οποία καθιστά την Seven & i πιο προσιτή στους ξένους αγοραστές.

«Η πρότασή σας δεν αναγνωρίζει επαρκώς τις πολλαπλές και σημαντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει μια τέτοια συναλλαγή από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου περί ανταγωνισμού των ΗΠΑ», αναφέρει επίσης η επιστολή.

Το 7-Eleven είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων ψιλικών στον κόσμο, με 85.000 καταστήματα σε 20 χώρες και περιοχές.

Η ACT με έδρα το Κεμπέκ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τορόντο και διαθέτει περίπου 17.000 καταστήματα σε περισσότερες από 30 χώρες και περιοχές σε όλη τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, με τα εμπορικά σήματα Circle K και Couche-Tard.

Η παρουσία της ACT στις ΗΠΑ και τον Καναδά θα υπερδιπλασιαζόταν σε περίπου 20.000 τοποθεσίες, εάν το deal προχωρούσε.

Εάν τελικά οι δύο πλευρές συμφωνήσουν, θα είναι η μεγαλύτερη εξαγορά ιαπωνικής εταιρείας από το εξωτερικό, μέσω της οποίας θα δημιουργηθεί ένας παγκόσμιος κολοσσός ψιλικών με 100.000 καταστήματα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Σκληρή δουλειά και λίγη τύχη: Η συνταγή του Ιάπωνα μεγιστάνα που δημιούργησε ένα παγκόσμιο «παντοπωλείο»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News