Business & Finance Πέμπτη 5/09/2024, 15:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία: Να ρίξει το έλλειμμα κάτω του 3% μέσα σε δύο χρόνια στοχεύει η Meloni

Ιταλία: Να ρίξει το έλλειμμα κάτω του 3% μέσα σε δύο χρόνια στοχεύει η Meloni

Να ρίξει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια στοχεύει η κυβέρνηση της Giorgia Meloni, καθώς προσπαθεί να καθησυχάσει τους αξιωματούχους των Βρυξελλών, οι οποίοι προβληματίζονται από το υψηλό χρέος της χώρας.

Η Ιταλία στοχεύει σε έλλειμμα στο 2,9% του ΑΕΠ το 2026, δηλαδή κάτω από το όριο που θέτουν οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανέφεραν πηγές του Bloomberg.

Δεν είναι σαφές πώς σκοπεύει να επιτύχει τον στόχο αυτό η Meloni, αφού κάτι τέτοιο απαιτεί επιθετικές περικοπές δαπανών ή οπισθοχώρηση από υποσχέσεις που δόθηκαν στους ψηφοφόρους. Οι συζητήσεις μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό για τις θυσίες που χρειάζονται αναμένεται να ενταθούν την επόμενη εβδομάδα, σημειώνει το Bloomberg.

Τα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας βρίσκονται στο μικροσκόπιο ειδικά από τον Ιούνιο, όταν η Ε.Ε. έθεσε τη χώρα σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Παρότι και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, βρίσκονται στην ίδια μοίρα, η πρόκληση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την Meloni, λόγω του πολύ υψηλού χρέους της Ιταλίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Giancarlo Giorgetti έχει περιθώριο έως τις 20 Σεπτεμβρίου να στείλει στις Βρυξέλλες ένα δημοσιονομικό σχέδιο που θα βάζει την Ιταλία σε τροχιά συμμόρφωσης με το όριο του 3% για το έλλειμμα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει το χρέος, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί σχεδόν στο 138% του ΑΕΠ φέτος και να κλιμακωθεί στο 139,8% το 2026.

Τα φορολογικά έσοδα της Ιταλίας εμφανίζονται αυξημένα, δίνοντας στην κυβέρνηση κάποια περιθώρια κινήσεων, όμως οι κρατικές δαπάνες βρίσκονται σε ανοδική τροχιά και αυτό δεν βοηθά. Ειδικότερα, οι δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 2,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ αντίθετα τα έσοδα αυξήθηκαν  μόνο κατά 1,3%.

Οι προσπάθειες της Meloni να θέσει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά δυσκολεύουν εξαιτίας της «κληρονομιάς» ενός φορολογικού κινήτρου για ανακαινίσεις σπιτιών που δόθηκε την εποχή της πανδημίας, του λεγόμενου superbonus. Αυτό οδήγησε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί πέρυσι, στο 7,2% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει δώσει κάποιες πολύ ακριβές υποσχέσεις στους ψηφοφόρους, όπως είναι για παράδειγμα η μείωση των φόρων στους μισθούς, με συνολικό κόστος 10 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ιταλία: Αναζητά 20 δισ.ευρώ για να τηρήσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της

Η Ιταλία επιβεβαιώνει τους δημοσιονομικούς στόχους ενόψει των νέων οικονομικών προβλέψεων

Ιταλία: Κάτω από το 140% του ΑΕΠ «βλέπει» για φέτος το χρέος o υφυπουργός Οικονομικών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News