Business & Finance Παρασκευή 11/10/2024, 07:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς να ξεχωρίσετε στις ημέρες καριέρας – Μην κάνετε αυτό το συνηθισμένο λάθος

Πώς να ξεχωρίσετε στις ημέρες καριέρας – Μην κάνετε αυτό το συνηθισμένο λάθος

Προς το τέλος των σπουδών οι φοιτητές αρχίζουν να ανησυχούν για τις προοπτικές εργασίας τους ενώ συνήθως αναλαμβάνουν δράση για να προετοιμαστούν καλύτερα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας στους δύο τελειόφοιτους δεν είναι αισιόδοξος για τα μελλοντικά επαγγελματικά του σχέδια, κυρίως ως προς τη στενότητα της αγοράς εργασίας για νεοεισαχθέντες.

Πολλοί φοιτητές στο τελευταίο έτος εντάσσουν στις στρατηγικές τους, προκειμένου να βρουν εργασία, τη συμμετοχή σε ημέρες καριέρας, υποβάλλουν αίτηση σε πολλές θέσεις εργασίας, εργάζονται με μερική απασχόληση πριν να ολοκληρώσουν τις σπουδές και επιδιώκουν πρακτική άσκηση.

Αρκούν αυτά; Η Christine Cruzvergara, επικεφαλής στρατηγικής εκπαίδευσης της Handshake για την καριέρα μετά τις Ανώτερες Σπουδές δίνει συμβουλές στους νέους για να ξεχωρίσουν σε μια συνέντευξη εργασίας, σε ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις καριέρας.

Πώς να ξεχωρίσετε σε ημέρες καριέρας 

Η ιδέα του να πάτε σε μια εκδήλωση για την καριέρα είναι καλή, το ίδιο όμως έχουν σκεφτεί και όλοι όσοι έχουν συρρεύσει στην αίθουσα, οι οποίοι βάζουν τον καλύτερό τους εαυτό. Η Cruzvergara συμβουλεύει να δώσετε προτεραιότητα στο να είστε συγκεντρωμένοι και να ερευνήσετε τις κορυφαίες εταιρείες.

Ξεχωρίστε τους πέντε έως δέκα εργοδότες που σας ενδιαφέρουν και για τον καθένα από αυτούς, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει έρευνα για τις εταιρείες τους, για το τι πρεσβεύουν και σε ποια ζητήματα ή θέματα επικεντρώνονται πραγματικά.

Επιπλέον ερευνήστε για ποιους ρόλους κάνουν προσλήψεις, ώστε να μπορείτε να μιλήσετε με μεγαλύτερη γνώση για το αντικείμενο.

Κοιτάξτε τις ιστοσελίδες τους και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτουν, ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει πραγματικά την περιγραφή της θέσης εργασίας. 

Με αυτόν τον τρόπο, όταν συναντήσετε τον εκπρόσωπο ή τον υπεύθυνο προσλήψεων, ακούγεστε ενημερωμένοι και κάνετε καλύτερες ερωτήσεις από ό,τι ίσως ένας άλλος φοιτητής.

Μην κάνετε αυτό το συνηθισμένο λάθος

Μετά από περισσότερα από 10 χρόνια παρουσίας σε εκθέσεις καριέρας, η Cruzvergara λέει ότι η πιο συνηθισμένη ερώτηση που κάνουν οι φοιτητές είναι: «Τι κάνετε εσείς και για τι προσλαμβάνετε;».

Με αυτόν τον τρόπο, σπαταλάτε πολύτιμο χρόνο με έναν υπεύθυνο προσλήψεων, ο οποίος πιθανότατα έχει απαντήσει στην ερώτηση ξανά και ξανά, ενώ η παρουσίαση του εαυτού σας, των δεξιοτήτων σας και του ενδιαφέροντός σας για το τι πρεσβεύει η εταιρεία ή ποιον θέλει να προσλάβει, αφήνει μια ισχυρή πρώτη εντύπωση.

Αντ’ αυτού, σκεφτείτε αυτό το σύντομο σενάριο: «Γεια σας, είμαι ο [εισάγετε το όνομά σας εδώ]. Είμαι τελειόφοιτος στο [πανεπιστήμιο Χ]. Με ενδιαφέρει πραγματικά ο ρόλος σας στα Χ, Υ και Ζ, και να πώς κάποια από την εμπειρία μου θα μπορούσε να είναι σε θέση να ταιριάζει σε αυτό».

Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε κεντρίσει το ενδιαφέρον του υπεύθυνου προσλήψεων που θα σας βάλει στην κορυφή των προτιμήσεων, οπότε το παιχνίδι κερδίζεται αυτήν ακριβώς τη στιγμή.

Αυτή η στρατηγική δεν ισχύει μόνο για τις ημέρες καριέρας, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαδικτυακές συζητήσεις, σε πάνελ ή κάθε είδους εκδήλωση καριέρας που διοργανώνει η σχολή σας.

Οι τεκμηριωμένες ερωτήσεις έχουν τεράστιο αντίκτυπο στους εργοδότες, λέει η Cruzvergara, που συμβουλεύει επίσης να λάβετε τα στοιχεία του υπεύθυνου προσλήψεων ή της νέας σας επαφής, ώστε να στείλετε ένα ευχαριστήριο email ή ένα μήνυμα στο LinkedIn για τη συνέχεια. Πρόκειται για μικρά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας φοιτητής, τα οποία δείχνουν το ενδιαφέρον του και ξεχωρίζουν στα μάτια ενός εργοδότη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Το Νο 1 χαρακτηριστικό για να είστε επιτυχημένοι

Οι επιπτώσεις της νεανικής ανεργίας στις προοπτικές ανέλιξης σε θέσεις ηγεσίας

Συμβουλές καριέρας: Αποδίδει το «πρώτος έρχεσαι – τελευταίος φεύγεις;»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News