Business & Finance Πέμπτη 5/09/2024, 11:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισορροπία ανάπτυξης-πληθωρισμού ψάχνει η Τουρκία – Αναθεώρησε τις προβλέψεις για το 2025

Ισορροπία ανάπτυξης-πληθωρισμού ψάχνει η Τουρκία – Αναθεώρησε τις προβλέψεις για το 2025

Η Τουρκία αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2025, αν και τις διατήρησε σε υψηλότερα επίπεδα από τις προσδοκίες των οικονομολόγων, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην προσπάθεια να ρίξει τον πληθωρισμό χωρίς να επιβραδύνει απότομα την ανάπτυξη.

Η Τουρκία τώρα αναμένει ανάπτυξη 4% το 2025 από 4,5% που προέβλεπε προηγουμένως, αρκετά ταχύτερη σε σύγκριση με τις προβλέψεις για 3% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg ανάμεσα σε 26 οικονομολόγους.

Για φέτος, οι προβλέψεις υποχώρησαν στο 3,5% από 4% προηγουμένως.

«Η επίτευξη ισορροπημένης και σταθερής ανάπτυξης της οικονομίας, όσο ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, θα αυξήσει την ανταγωνιστική ισχύ της Τουρκίας και στην εγχώρια αγορά και στην παγκόσμια σκηνή και θα διασφαλίσει ότι η οικονομική ευημερία θα είναι βιώσιμη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Cevdet Yilmaz σε σχετική παρουσίαση στην Αγκυρα.

Παλαιότερα, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ήταν αρνητικός σε οποιονδήποτε συμβιβασμό για την ανάπτυξη και αντ’ αυτού προτιμούσε να ενισχύσει τα νομισματικά μέτρα σε βάρος της σταθερότητας των τιμών. Το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία τονώθηκε μετά τη στροφή της πολιτικής πέρυσι, με την οποία τελείωσε η εποχή του φθηνού χρήματος στη χώρα. Μάλιστα, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, η κεντρική τράπεζα έχει ανεβάσει το επιτόκιο αναφοράς κατά τουλάχιστον 40 ποσοστιαίες μονάδες στο 50%.

Βέβαια, η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση. Τα νοικοκυρά προσδοκούν ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό και η εγχώρια ζήτηση παραμένει ισχυρή. Επίσης, οι επιχειρήσεις αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον επόμενο χρόνο.

Η κυβέρνηση αναθεώρησε και τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, αναμένοντας 41,5% φέτος και 17,5% το 2025, προτού υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό το 2026.

Επενδυτές και οικονομολόγοι επιζητούν ισχυρότερη δημοσιονομική πολιτική, που θα συνδυαστεί καλύτερα με τη νομισματική στάση της χώρας. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 4,7% του ΑΕΠ το β΄τρίμηνο, αν και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού οφειλόταν στις δαπάνες για τους σαρωτικούς σεισμούς του 2023.

Η τουρκική κυβέρνηση αναθεώρησε και τις προβλέψεις για το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2025 στο 3,1% του ΑΕΠ, από 3,4% προηγουμένως. Για φέτος, αναμένει έλλειμμα 4,9%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

«Φρένο» στην τουρκική ανάπτυξη – Τα πρώτα αποτελέσματα των υψηλών επιτοκίων

Μεγαλύτερος χαμένος στον κόσμο το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης τον Αύγουστο

Τουρκία: Βουτιά 10 μονάδων για τον πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News