Business & Finance Τετάρτη 4/09/2024, 16:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εχουμε ένα ή δύο χρόνια να γυρίσουμε σελίδα» – Σκληρά μέτρα στη Volkswagen για να βγει από την κρίση

«Εχουμε ένα ή δύο χρόνια να γυρίσουμε σελίδα» – Σκληρά μέτρα στη Volkswagen για να βγει από την κρίση

Σε ευθεία αντιπαράθεση βρέθηκε σήμερα η διοίκηση της Volkswagen σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας δύο εργοστασίων στη Γερμανία και άλλων μέτρων περικοπής εξόδων, που εξετάζονται για πρώτη φορά στην σχεδόν 90 ετών ιστορία της. Η εμβληματική αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας, που θεωρείται πυλώνας της ευρωπαϊκής μεταποίησης, έκανε λόγο για «κοινή ευθύνη» εταιρείας και εργαζομένων να βγουν από την τρέχουσα κρίση.

Τα τελευταία χρόνια, τα πράγματα στη διεθνή αγορά αυτοκινήτων έχουν αλλάξει δραματικά, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen, Oliver Blume, στο πλαίσιο συγκέντρωσης με τους εργαζομένους σήμερα, όπου συζητήθηκε το μέλλον της εταιρείας. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι επικείμενες αλλαγές επηρεάζουν συναισθηματικά τους ανθρώπους του ομιλου, αλλά και τον ίδιο προσωπικά. «Μαζί θα εφαρμόσουμε τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να γίνουμε πιο κερδοφόροι. Θα επαναφέρουμε την Volkswagen εκεί όπου ανήκει, αυτή είναι η ευθύνη όλων μας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της Volkswagen, Arno Antlitz, εδώ και κάποιο διάστημα ο όμιλος ξοδεύει περισσότερα στη μάρκα από όσα κερδίζει. «Αυτό δεν πηγαίνει καλά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο», τόνισε. Ο ίδιος εξήγησε ότι οι ετήσιες πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη μειώθηκαν σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία και δεν αναμένεται να αυξηθούν σε σύγκριση με τότε.

Συγκεκριμένα, ο Antlitz υπολογίζει ότι ο όμιλος θα συνεχίσει να κατέχει περίπου το ένα τέταρτο της ευρωπαϊκής αγοράς, δηλαδή η παραγωγή θα αφορά 500.000 λιγότερα οχήματα κάθε χρόνο. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, αντιστοιχεί στην παραγωγή δύο εργοστασίων.

«Είναι κοινή μας ευθύνη να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα του κόστους ιδίως στις γερμανικές εγκαταστάσεις. Οφείλουμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και να μειώσουμε τα έξοδα», είπε ο Antlitz και προειδοποίησε: «Εξακολουθούμε να έχουμε έναν χρόνο, ίσως δύο χρόνια, να γυρίσουμε σελίδα. Αλλά πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον χρόνο».

Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι

Τη Δευτέρα, ο όμιλος είχε ανακοινώσει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει πια το σενάριο της διακοπής λειτουργίας εργοστασίων στη Γερμανία, ένα μέτρο το οποίο ανέκαθεν θεωρείτο αδιαπραγμάτευτο. Επίσης, δήλωσε ότι η συμφωνία προστασίας απασχόλησης, η οποία έχει τεθεί από το 1994 και προστατεύει το εργατικό δυναμικό στη Γερμανία, μάλλον πρέπει να τερματιστεί.

Τα σχέδια της Volkswagen προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των εργαζομένων. Η Daniela Cavallo, αντιπρόσωπος του συμβουλίου εργασίας του ομίλου δήλωσε: «δεν είναι απλά εξευτελιστικό. Είναι κήρυξη πτώχευσης». 

«Εν ολίγοις: διακυβεύονται τα πάντα», σημείωσε στο πλαίσιο ομιλίας της σήμερα σε βιομηχανική μονάδα στο Βολφσμπουργκ της Γερμανίας. «Και τι μπορείς να σκεφτείς; Κλείσιμο εργοστασίων; Απολύσεις για λόγους λειτουργικούς; Μείωση μισθών; Τέτοιες ιδέες θα ήταν ανεκτές μόνο σε ένα σενάριο. Εάν ολόκληρο το επιχειρηματικό μοντέλο είναι νεκρό», τόνισε η ίδια.

Στην ομιλία της πάντως, η Cavallo απηύθυνε έκκληση προς τη διοίκηση της Volkswagen να σκεφτεί νέο σχέδιο, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει κλείσιμο εργοστασίων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Volkswagen: Εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει εργοστάσια στη Γερμανία

Χάμπεκ: Συντονισμό με τους κοινωνικούς εταίρους ζήτησε από την VW

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News