Business & Finance Τετάρτη 4/09/2024, 12:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Δύσκολα θα πιάσει τον στόχο για ανάπτυξη 5% λένε οι οίκοι

Κίνα: Δύσκολα θα πιάσει τον στόχο για ανάπτυξη 5% λένε οι οίκοι

Κάτω από το 5% θέτουν τον πήχυ της ανάπτυξης για την κινεζική οικονομία οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι, αφότου η Bank of America υποβάθμισε τις προβλέψεις της, ακολουθώντας τα τμήματα ανάλυσης της Goldman Sachs και της JP Morgan.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναμένεται να εμφανίσει ανάπτυξη 4,8%, εκτιμά τώρα η BofA, έχοντας υποβαθμίσει την προηγούμενη πρόβλεψη του 5%. Για τα επόμενα δύο χρόνια, ο οίκος περιμένει περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 4,5%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 4,7%.

Η υποβάθμιση από την Bank of America έρχεται την ώρα που οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η Κίνα θα δυσκολευτεί να επιτύχει τον στόχο της για ανάπτυξη περίπου 5% φέτος.

Κίνα: Δύσκολα θα πιάσει τον στόχο για ανάπτυξη 5% λένε οι οίκοι-1

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν εκκλήσεις προς το Πεκίνο να λάβει περαιτέρω μέτρα στήριξης, αφότου η οικονομία εμφάνισε την ασθενέστερη ανάπτυξή της εδώ και πέντε τρίμηνα. Η κεντρική τράπεζα, πάντως, έχει δηλώσει ότι  θα αποφύγει τα όποια «δραστικά»  μέτρα.

«Θεωρούμε ότι τόσο η δημοσιονομική όσο και η νομισματική πολιτική είναι λιγότερο υποστηρικτικές από ό,τι χρειάζεται και ανεπαρκείς για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης», σημειώνουν οι αναλυτές της Bank of America, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές αποτελούν μια μεγάλη αβεβαιότητα για την κινεζική οικονομία, αφού οι εξαγωγές είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό θετικό στοιχείο της.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι κρατικές δαπάνες συρρικνώθηκαν στους πρώτους επτά μήνες του έτους, ενώ η πιστωτική ζήτηση παρέμεινε ασθενής, παρά τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Η BofA θεωρεί ότι ο τριμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας ενδεχομένως να έπιασε «πάτο» το δεύτερο τρίμηνο, όμως η οικονομία θα ισορροπήσει σε επίπεδα χαμηλότερα των δυνητικών ρυθμών ανάπτυξής της για τα επόμενα δύο χρόνια, λόγω των ανεπαρκών μέτρων στήριξης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Κίνα: Στερεύει από ξένους επενδυτές – Επενδύει στο εξωτερικό

Κίνα: Συγκρατημένα βήματα τόνωσης της ασθμαίνουσας οικονομίας

Σεισμός Trump στην κινεζική οικονομία: Δασμοί 60% θα έριχναν την ανάπτυξη στο μισό

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News