Business & Finance Τετάρτη 4/09/2024, 07:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ δυσαρέσκειας στην αγορά κατοικίας: Δυσθεώρητο το κόστος στις πλούσιες οικονομίες

Ρεκόρ δυσαρέσκειας στην αγορά κατοικίας: Δυσθεώρητο το κόστος στις πλούσιες οικονομίες

Όλο και πιο δυσαρεστημένοι δηλώνουν οι πολίτες των ανεπτυγμένων οικονομιών με το κόστος στέγασης, το οποίο μάλιστα για ορισμένους αποτελεί μεγαλύτερη πηγή δυσφορίας από διαχρονικά κρίσιμα θέματα, όπως το σύστημα υγείας και η εκπαίδευση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Gallup, οι μισοί ερωτηθέντες σε χώρες του ΟΟΣΑ, ένα ποσοστό ρεκόρ, δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη διαθεσιμότητα προσιτής στέγης. Το ποσοστό έχει αυξηθεί κατακόρυφα την τελευταία διετία, όσο οι κεντρικές τράπεζες στη Δύση έχουν ανεβάσει σημαντικά τα επιτόκια δανεισμού, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, τα υψηλά επιτόκια βοήθησαν μεν να ξεφουσκώσει το κόστος των ακινήτων, το οποίο όμως παρέμεινε ακριβότερο σε σύγκριση με την περίοδο πριν την πανδημία. Και βέβαια, τις διακυμάνσεις αυτές ακολουθούν και τα ενοίκια, ενόσω οι τιμές για βασικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των καυσίμων, εκτινάσσονται, «ροκανίζοντας» περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι αναλυτές αποδίδουν την κατάσταση εν μέρει στον χαμηλό ρυθμό ανέγερσης νέων κατοικιών, ενώ ορισμένοι τονίζουν πως όποια μέτρα κι αν ληφθούν θα αργήσουν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η δυσφορία με το στεγαστικό μπορεί να «ταρακουνήσει» και την πολιτική σκηνή, καθώς παίζει μεγάλο ρόλο στις εκλογές και αναμένεται να επηρεάσει και την ψήφο των Αμερικανών στην εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου. 

Αποθαρρύνονται οι νέοι

Τα στοιχεία της Gallup από το 2023, βάσει 37.000 ερωτηθέντων σε 37 χώρες που απαρτίζουν την ομάδα των πλούσιων κρατών του ΟΟΣΑ, δείχνουν ότι η δυσαρέσκεια με τις τιμές κατοικιών είναι υψηλότερη στους νέους κάτω των 30 και όσους είναι μεταξύ 30 και 49 ετών, εκ των οποίων πολλοί προσπαθούν να αγοράσουν πρώτη φορά δικό τους σπίτι.

Ειδικότερα, περίπου το 33% των ερωτηθέντων άνω των 50 ετών δήλωσαν δυσαρεστημένοι από την κατάσταση της αγοράς στις χώρες του ΟΟΣΑ, όμως το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 55% για τους νέους κάτω των 30 ετών και στο 56% για όσους είναι μεταξύ 30 και 49 ετών.

Σημειώνεται ότι περίπου το 30% του πληθυσμού στις πλούσιες χώρες δηλώνει δυσαρέσκεια και από το σύστημα υγείας, την εκπαίδευση και τις δημόσιες μεταφορές. Η δυσφορία για το επίπεδο ζωής αυξήθηκε το 2023, αλλά μόνον οριακά από 24% στο 25%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gallup, οι Ελληνες είναι από τους πιο δυσαρεστημένους λαούς ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά το κόστος της στέγασης. Εξαιρετικά δυσαρεστημένοι δηλώνουν επίσης οι Πορτογάλοι, οι Σλοβένοι, οι Καναδοί και οι Αυστραλοί.

Σύμφωνα πάντως με τους Financial Times, ορισμένες χώρες, για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία για το 2024, εμφανίζουν αυξημένη δυσφορία για τις τιμές των ακινήτων φέτος. Στη Γερμανία, το ποσοστό των δυσαρεστημένων αυξήθηκε σε νέο υψηλό 46% από 42% το 2023 και υπερδιπλάσιο από τα επίπεδα του 2012. Στην Ισπανία, το ποσοστό αυξήθηκε στο 62%, στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση χρέους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Για ένα δυάρι 30 ετών απαιτούνται σήμερα οι μισθοί 11,5 χρόνων

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Οι κλίνες διπλασιάστηκαν σε μία 5ετία

Σε ισχύ τέθηκαν τα νέα όρια για το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News