Business & Finance Τρίτη 3/09/2024, 12:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελβετία: Προς τρίτη μείωση επιτοκίων με πληθωρισμό στο 1,1%

Ελβετία: Προς τρίτη μείωση επιτοκίων με πληθωρισμό στο 1,1%

Ο πληθωρισμός στην Ελβετία επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα νέας μείωσης των επιτοκίων. 

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν έναντι 1,3% τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία, ενώ οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν να ανέλθει σε 1,2%.

Το κόστος των μεταφορών, του πετρελαίου θέρμανσης και των διεθνών οργανωμένων διακοπών μειώθηκε, αντισταθμίζοντας τα υψηλότερα ενοίκια και τις τιμές των ειδών ένδυσης και υπόδησης, σύμφωνα με ανακοίνωση. Η δομική μέτρηση διατηρήθηκε στο 1,1%.

Ελβετία: Προς τρίτη μείωση επιτοκίων με πληθωρισμό στο 1,1%-1

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) ξεκίνησε τη νομισματική χαλάρωση νωρίτερα από τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της Δύσης, μειώνοντας τα επιτόκια δύο φορές φέτος, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα προβεί σε τρίτη μείωση όταν οι αξιωματούχοι συναντηθούν στο τέλος του μήνα.

Η προοπτική αυτή υποστηρίζεται από τον αργό πληθωρισμό και το ισχυρό ελβετικό νόμισμα. Οι αναλυτές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για μια πιθανή ώθηση στο φράγκο όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προλάβει τις μειώσεις των επιτοκίων της SNB. Σημειωτέον ότι η ΕΚΤ συνεδριάζει κάθε μήνα σε αντίθεση με την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας που συνεδριάζει ανά τρίμηνο. 

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας προβλέπουν ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 1,5% το τρίτο τρίμηνο – κυρίως λόγω των εγχώριων υπηρεσιών. Στη συνέχεια αναμένεται να επιβραδυνθεί, φθάνοντας το 1% το 2026.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Διχασμένοι οι κεντρικοί τραπεζίτες – Τα επιτόκια και οι κίνδυνοι

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News