Business & Finance Δευτέρα 2/09/2024, 14:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όσο πιο ψηλά φτάσουν, τόσο πιο μεγάλη η πτώση – 5 CEOs που έχασαν όλα τους τα χρήματα

Όσο πιο ψηλά φτάσουν, τόσο πιο μεγάλη η πτώση – 5 CEOs που έχασαν όλα τους τα χρήματα

«Έχασα όλα μου τα χρήματα. Αναγκάστηκα να πουλήσω σχεδόν ό,τι είχα στη ζωή», εξομολογήθηκε πρόσφατα σε μία συνέντευξή του ο  John Foley, συνιδρυτής και πρώην CEO της Peloton, της εταιρείας μηχανημάτων γυμναστικής που είδε την αξία της να εκτινάσσεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και να κατρακυλά όταν ο κόσμος  βγήκε από τα lockdowns. 

Τα πράγματα άλλαξαν για τον Foley καθώς η Peloton υπερεκτίμησε την ζήτηση για τα μηχανήματα γυμναστικής της, όταν οι κυβερνήσεις ήραν τους περιορισμούς του κορωνοϊού. Όταν τα γυμναστήρια άνοιξαν και ο κόσμος μπορούσε και πάλι να ασκηθεί εκτός σπιτιού, η Peloton βρέθηκε σε μια ελεύθερη πτώση.

Όπως γράφει το Business Insider, ο Foley αναγκάστηκε να πουλήσει ένα σπίτι στο Μανχάταν και ένα κτήμα στα Hamptons, αφότου αποχώρησε από την εταιρεία.

«Η οικογένειά μου το πήρε καλά. Η σύζυγός μου είναι πολύ υποστηρικτική. Για τα παιδιά μου είναι μάλλον καλύτερα, είναι πιο προσγειωμένα», λέει ο επιχειρηματίας.

Όμως ο Foley δεν είναι ο μοναδικός που κατάφερε να βγάλει και να χάσει εκατομμύρια δολάρια. 

Elizabeth Holmes – Ιδρύτρια της Theranos 

Η άνοδος και η πτώση της Elizabeth Holmes έγινε αγαπημένο θέμα των media, φτάνοντας να γυριστεί μέχρι και σε σειρά, με πρωταγωνίστρια την Amanda Seyfried (The Dropout). 

Όσο πιο ψηλά φτάσουν, τόσο πιο μεγάλη η πτώση – 5 CEOs που έχασαν όλα τους τα χρήματα-1

Η Holmes ίδρυσε την Theranos το 2003, ενώ ήταν φοιτήτρια στο Stanford. Η εταιρεία έφτασε να αποτιμάται στα 9 δισ. δολάρια έως το 2015, αλλά μια έρευνα της Wall Street Journal αποκάλυψε ότι το δήθεν επαναστατικό μηχάνημά της, που ισχυριζόταν ότι μπορούσε να κάνει μια σειρά από ιατρικές εξετάσεις με ελάχιστο αίμα και χαμηλό κόστος, δεν έδινε αξιόπιστα αποτελέσματα. 

Το 2017 η Theranos κατέρρευσε και την επόμενη χρονιά η Holmes κατηγορήθηκε για απάτη. Τελικά, καταδικάστηκε σε 135 μήνες φυλακής. 

Η περιουσία της, από 4,5 δισ. δολάρια που είχε υπολογιστεί σε κάποια στιγμή, είναι σήμερα μηδενική. 

Mike Lindell – CEO της MyPillow 

Ο Mike Lindell έγινε ένα απροσδόκητο πρόσωπο στον κύκλο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, αλλά οι Αμερικανοί τον γνώρισαν αρχικά ως ιδρυτή και CEO της MyPillow.

Όσο πιο ψηλά φτάσουν, τόσο πιο μεγάλη η πτώση – 5 CEOs που έχασαν όλα τους τα χρήματα-2

Ο Lindell ίδρυσε την εταιρεία το 2004 και εμφανιζόταν στις διαφημίσεις της. Το 2016 συνάντησε για πρώτη φορά τον Trump και τα επόμενα χρόνια τον υπερασπιζόταν με σθένος. Ο επιχειρηματίας υιοθέτησε τις θεωρίες περί νοθείας στις εκλογές του 2020, τις οποίες ο Trump έχασε από τον Biden. 

Εν μέσω κακής δημοσιότητας και άσχημων πωλήσεων, μεγάλες αλυσίδες όπως οι Kohl’s και Bed Bath & Beyond απέσυραν τα προϊόντα της MyPillow από τα καταστήματά τους. Ο Lindell είπε στο NBC News το 2023 ότι η εταιρεία του είχε ξεμείνει από  ρευστό και δεν μπορούσε να πάρει δάνεια. «Χάσαμε τα πάντα, κάθε δεκάρα», είπε, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στα media.  

Sam Bankman-Fried – Ιδρυτής του FTX 

Η μετεωρική άνοδος του Sam Bankman-Fried στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων ξεκίνησε όταν ίδρυσε την Alameda Research, το 2017. Το 2019, ο Bankman-Fried και η ομάδα του ίδρυσαν το χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων FTX, το οποίο έως το 2020, είχε συναλλαγές 1 δισ. δολαρίων στην πλατφόρμα του ημερησίως. 

Όσο πιο ψηλά φτάσουν, τόσο πιο μεγάλη η πτώση – 5 CEOs που έχασαν όλα τους τα χρήματα-3

Η περιουσία του Bankman-Fried έφτασε να υπολογίζεται στα 26 δισ. δολάρια, αλλά η αυτοκρατορία του άρχισε να καταρρέει στα τέλη του 2022, όταν αποκαλύφθηκε ότι σχεδόν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Alamdeda ήταν συνδεδεμένα με το token της FTX, FTT. Οι επενδυτές άρχισαν να αποσύρουν μαζικά τα χρήματά τους και όταν ο  Bankman-Fried απέτυχε να κλείσει κάποια συμφωνία διάσωσης,  όλες οι εταιρείες του χρεοκόπησαν.

Συνελήφθη το 2022 και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλακής για απάτη και συνωμοσία.

Dennis Kozlowski – Πρώην CEO της Tyco

Ο Dennis Kozlowski βρίσκεται στην καρδιά ενός εκ των μεγαλύτερων επιχειρηματικών σκανδάλων της δεκαετίας του 2000. Υπήρξε ο CEO της Tyco International από το 1992 έως το 2002 και ζούσε μια εξαιρετικά πολυτελή ζωή. 

Ο κόσμος του κατέρρευσε το 2002, όταν κατηγορήθηκε ότι δεν είχε πληρώσει φόρο 8,25% για ένα έργο τέχνης 14 εκατ. δολαρίων. Τον ίδιο χρόνο παραιτήθηκε από CEO, καθώς η έρευνα που ξεκίνησε οδήγησε στην απαγγελία και άλλων κατηγοριών κατά του Kozlowski. Τελικά, καταδικάστηκε για απάτη, κλοπή και συνωμοσία το 2005, ενώ κλήθηκε να πληρώσει 167 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις και πρόστιμα. 

Όσο πιο ψηλά φτάσουν, τόσο πιο μεγάλη η πτώση – 5 CEOs που έχασαν όλα τους τα χρήματα-4

Πλήρωσε 21,2 εκατ. στο πλαίσιο συμφωνίας συμβιβασμού για την υπόθεση της φοροδιαφυγής και πέρασε οκτώ χρόνια στη φυλακή, από όπου αποφυλακίστηκε το 2015.

Τον ίδιο χρόνο, μίλησε στους New York Times, λέγοντας ότι πλέον έκανε μια πιο απλή ζωή, σε ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη. «Ήμουν ένα γουρούνι. Αλλά δεν είμαι αυτός ο άνθρωπος πια», είπε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider 

Διαβάστε επίσης: 

Ο έκπτωτος «βασιλιάς» της πανδημίας – Ο δισεκατομμυριούχος που έχασε όλα του τα χρήματα

Η κινηματογραφική ζωή του Mike Lynch – Γλίτωσε από τη φυλακή, χάθηκε στη θάλασσα

Ένοχος ο «Αρχηγός» που «κόστισε» 10 δισ. στις τράπεζες της Wall Street

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News