Business & Finance Δευτέρα 2/09/2024, 20:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Διχασμένοι οι κεντρικοί τραπεζίτες – Τα επιτόκια και οι κίνδυνοι

ΕΚΤ: Διχασμένοι οι κεντρικοί τραπεζίτες – Τα επιτόκια και οι κίνδυνοι

Χάσμα επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης και τις προοπτικές της ανάπτυξης με ορισμένους κεντρικούς τραπεζίτες να φοβούνται την ύφεση, ενώ άλλοι εστιάζουν στις παρατεταμένες πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Η διαφωνία αυτή κινδυνεύει να παρατείνει για μήνες τη συζήτηση για τη νομισματική χαλάρωση και την πορεία μείωσης των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια τον Ιούνιο και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τα μειώσει και πάλι τον Σεπτέμβριο, στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου, αναγνωρίζοντας την επιβράδυνση της αύξησης των τιμών. Ωστόσο, οι αποφάσεις πολιτικής που θα ληφθούν αργότερα είναι πιθανό να είναι πιο περίπλοκες καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης εισέρχεται σε μια πιο επισφαλή κατάσταση, σύμφωνα με πηγές που ανέρχονται σε άνω των 10.

Το επίκεντρο της συζήτησης αφορά τον τρόπο με τον οποίο η αδυναμία της οικονομικής ανάπτυξης και μια πιθανή ύφεση θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό -κάτι που αποτελεί το τελικό ζητούμενο της τράπεζας- καθώς προσπαθεί να τον μειώσει στο 2% έως το τέλος του 2025.

Τα λεγόμενα «περιστέρια» της νομισματικής πολιτικής, τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν μειοψηφία, ισχυρίζονται ότι η οικονομία είναι ασθενέστερη από ό,τι δείχνουν οι μετρήσεις, ότι οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται και ότι η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται με τις επιχειρήσεις να αρχίζουν να περιορίζουν τις κενές θέσεις εργασίας.

Με τη μείωση της απασχόλησης, μειώνεται και το διαθέσιμο εισόδημα, γεγονός που οδηγεί σε πτώση της κατανάλωσης πυροδοτώντας μια αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση.

«Αυτό θα αποδυνάμωνε τις πιέσεις στις τιμές ταχύτερα από ό,τι προβλέπουμε τώρα, οπότε νομίζω ότι ο κίνδυνος επιστροφής σε πληθωρισμό κάτω του στόχου είναι πραγματικός», δήλωσε μία από τις πηγές, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ως εκ τούτου, τα «περιστέρια» υποστηρίζουν ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων. Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, ο πληθωρισμός, ο οποίος μειώθηκε στο 2,2% τον Αύγουστο, προβλέπεται τώρα να αυξηθεί και πάλι προς το τέλος του έτους και να επανέλθει στο 2% μόνο στα τέλη του 2025.

Ποια ύφεση;

Οι πιο συντηρητικοί κεντρικοί τραπεζίτες, τα «γεράκια», οι οποίοι υπερτερούν αριθμητικά από το 2022 οπότε άρχισε η ταχύτατη πορεία νομισματικής σύσφιγξης, υποστηρίζουν ότι τα πραγματικά στοιχεία της ανάπτυξης υπερτερούν επίμονα των αδύναμων στοιχείων και πιστεύουν ότι η οικονομία αντέχει.
Πιστεύουν ότι η κατανάλωση είναι εύρωστη, η τουριστική περίοδος στην ΕΕ χαρακτηρίζεται εξαιρετική  και οι κατασκευές επιτέλους ανακάμπτουν, οπότε η ανάπτυξη παραμένει ανθεκτική.

Επιπλέον, η αύξηση των μισθών παραμένει πολύ πάνω από τα επίπεδα του στόχου για πληθωρισμό 2%, οπότε τα πραγματικά εισοδήματα ανακάμπτουν γρήγορα και εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να «θωρακίζουν» την οικονομία.

Παρότι η βιομηχανία βρίσκεται σε συρρίκνωση και θα μπορούσε να παρασύρει τη Γερμανία σε ύφεση, αυτό εκτιμούν ότι είναι περισσότερο ένα διαρθρωτικό ζήτημα που θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να επιλυθεί, οπότε η νομισματική πολιτική έχει μικρό ρόλο ως προς αυτό, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.

Όλα αυτά συνηγορούν υπέρ της αργής μείωσης των επιτοκίων, ίσως μία ανά τρίμηνο, έως ότου η ΕΚΤ βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2%.

Τα «γεράκια» είναι επίσης πιθανό να αντιπαραταχθούν σε οποιαδήποτε χαλάρωση της πολιτικής που θα μεταθέσει την ημερομηνία επίτευξης του στόχου για τον πληθωρισμό στο 2026, καθώς αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της ΕΚΤ, ανέφεραν οι πηγές.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabel, από τις πιο συντηρητικές αξιωματούχους, υποστηρίζει ότι οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό θα πρέπει να υπερισχύουν των φόβων για την ανάπτυξης.

«Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει επικεντρωμένη στην έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο μας», δήλωσε σε ομιλία της την Παρασκευή. «Ενώ οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί, μια ήπια προσγείωση εξακολουθεί να φαίνεται πιο πιθανή από μια ύφεση», πρόσθεσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Σε τέλμα η μεταποίηση μετά από 26 μήνες ύφεσης

Βουτιά του πληθωρισμού στη Γερμανία στο 2% – Ανοίγει ο δρόμος για την ΕΚΤ

ΕΚΤ: Νέα πρόβλεψη για μειώσεις επιτοκίων ανά τρίμηνο μέχρι το τέλος του 2025

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News