Business & Finance Δευτέρα 2/09/2024, 12:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Σε τέλμα η μεταποίηση μετά από 26 μήνες ύφεσης

Ευρωζώνη: Σε τέλμα η μεταποίηση μετά από 26 μήνες ύφεσης

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη παρέμεινε σε ύφεση τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα, σε μια ένδειξη ότι η ανάκαμψη απομακρύνθηκε καθώς η ζήτηση μειώθηκε με τον πιο απότομο ρυθμό φέτος.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global, διαμορφώθηκε στο 45,8 τον Αύγουστο, λίγο πιο πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση για 45,6, αλλά σταθερά κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, εν αναμονή του σύνθετου δείκτη PMI που αναμένεται την Τετάρτη, ανήλθε στο 45,8 από 45,6 τον Ιούλιο έναντι της πρώτης εκτίμησης για 45,7.

«Τα πράγματα χειροτερεύουν και μάλιστα γρήγορα. Ο μεταποιητικός τομέας έχει κολλήσει σε ένα τέλμα, με τις επιχειρηματικές συνθήκες να επιδεινώνονται σταθερά για τρεις συνεχόμενους μήνες επεκτείνοντας την ύφεση στους 26 μήνες», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia της Hamburg Commercial Bank.

«Οι νέες παραγγελίες, τόσο οι εγχώριες όσο και οι διεθνείς, επιβραδύνονται ακόμη περισσότερο, διαψεύδοντας τις όποιες βραχυπρόθεσμες ελπίδες για ανάκαμψη».

Ο δείκτης που μετρά τις νέες παραγγελίες υποχώρησε στο 43,3 από 44,1, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο. Η ζήτηση από το εξωτερικό μειώθηκε επίσης με τον ταχύτερο ρυθμό φέτος.

Η μείωση αυτή ήρθε καθώς οι κατασκευαστές αύξησαν τις τιμές τους για πρώτη φορά σε 16 μήνες, με μοχλό τα εργοστάσια στη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ελλάδα και την Ιταλία.

«Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί πρόβλημα για την ΕΚΤ, η οποία έχει να αντιμετωπίσει τον επίμονο πληθωρισμό τις υπηρεσίες, ενώ βασίζεται στην πτώση των τιμών στη μεταποίηση για να διατηρήσει την πορεία αποπληθωρισμού», δήλωσε ο de la Rubia.

Ωστόσο, ο συνολικός πληθωρισμός στο νομισματικό μπλοκ υποχώρησε σε χαμηλό τριετίας, στο 2,2%, τον Αύγουστο, όπως έδειξαν προκαταρκτικά επίσημα στοιχεία την Παρασκευή, ενισχύοντας την υπόθεση για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Φρένο στην ελληνική μεταποίηση τον Αύγουστο – Καμπανάκι για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη

Μέλισσα-Κίκιζας: Ώθηση στα μεγέθη από τις εξαγωγές – Επενδυτικό πλάνο 18,3 εκατ.

Έργα 15,5 εκατ. ευρώ στη ΒΙΠΕ Σίνδου – Το μεγαλύτερο βιομηχανικό πάρκο στη βαλκανική χερσόνησο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News