Business & Finance Παρασκευή 30/08/2024, 12:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Στο 3,1% τσίμπησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 2,2% τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη

Eurostat: Στο 3,1% τσίμπησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 2,2% τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη

Στο 3,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο ανεβαίνοντας ελαφρώς από το επίπεδο του 3% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ενώ αξιοσημείωτη πτώση σημειώθηκε στην Ευρωζώνη, όπου διαμορφώθηκε στο 2,2% τον Αύγουστο από 2,6% τον Ιούλιο.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός βρέθηκε σε χαμηλό τριών ετών, γεγονός που τονώνει περαιτέρω τις προβλέψεις για επερχόμενη μείωση των επιτοκίων δανεισμού από την ΕΚΤ. Τον Αύγουστο, ο κλάδος των υπηρεσιών ήταν αυτός που έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στον γενικό δείκτη τιμών, με άνοδο 4,2% από 4% τον Ιούλιο, ενώ ακολουθεί ο πληθωρισμός τροφίμων, αλκοόλ και καπνού με 2,4% από 2,3% τον προηγούμενο μήνα. Οριακή ήταν η συμβολή του τομέα μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών (+0,4% από 0,7% τον Ιούλιο), ενώ πτωτικά κινήθηκε ο τομέας της ενέργειας με -3% τον Αύγουστο από 1,2% τον Ιούλιο.

Eurostat: Στο 3,1% τσίμπησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 2,2% τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη-1

Βάσει των εκτιμήσεων, η Ελλάδα εμφανίζει τον πέμπτο υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού, μετά το Βέλγιο (4,5% από 5,4%), την Εσθονία (3,4% από 3,5%), την Ολλανδία (3,3% από 3,5%) και τη Σλοβακία (3,2% από 3%).

Θετικό μήνυμα για την ΕΚΤ

Στο σύνολο της Ευρωζώνης, ο δομικός πληθωρισμός, ο δείκτης τον οποίο παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ και εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, υπολογίζεται πως ανήλθε στο 2,8%, υποχωρώντας ελαφρώς από το επίπεδο του 2,9%, όπου βρισκόταν επί τρεις συναπτούς μήνες.

Τα θετικά αυτά στοιχεία, σε συνδυασμό με την πρόσφατη ομιλία του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, που έδωσε σήμα για επικείμενη μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, αλλά και τις εξαγγελίες των αξιωματούχων της Τράπεζας της Αγγλίας, στρώνουν τον δρόμο για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στη Δύση, έπειτα από περίπου δυόμισι έτη ενός πρωτοφανούς κύκλου σύσφιγξης, ο οποίος είχε στόχο την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι επενδυτές ποντάρουν τώρα σε δύο ή ακόμα και τρεις περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ πριν το τέλος του έτους και επιπλέον διορθωτικές κινήσεις το 2025. 

moneyreview

Διαβάστε επίσης:

Σούπερ μάρκετ: Μείωση τιμών για 4ο μήνα τον Αύγουστο – Σε ποιες κατηγορίες συνεχίζονται οι ανατιμήσεις

Πληθωρισμός: Τα επόμενα βήματα μετά την επιτάχυνση του Ιουλίου

Βουτιά του πληθωρισμού στη Γερμανία στο 2% – Ανοίγει ο δρόμος για την ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News