Business & Finance Πέμπτη 29/08/2024, 10:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγαλύτερος χαμένος στον κόσμο το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης τον Αύγουστο

Μεγαλύτερος χαμένος στον κόσμο το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης τον Αύγουστο

Ο Αύγουστος έφερε πολλά από τα διεθνή χρηματιστήρια κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, με την Τουρκία να αποτελεί μια αρνητική εξαίρεση, καθώς ο συνδυασμός των υψηλών επιτοκίων και του πληθωρισμού «ροκανίζει» τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Ο δείκτης Borsa Istanbul 100 υποχώρησε κατά 8,2% τον Αύγουστο, κάτι που σημαίνει ότι το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης εμφάνισε τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο τον μήνα που κλείνει, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι ξένοι επενδυτές παίρνουν θέσεις πωλητών, πουλώντας μετοχές καθαρής αξίας 2,9 δισ. δολαρίων το τρίμηνο που έληξε στις 16 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Σύμφωνα με Τούρκους επενδυτές, το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής: Πόσο άσχημη θα είναι η οικονομική επιβράδυνση;

Με τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας στο 50% και τη χώρα να εξακολουθεί να υποφέρει κάτω από το βάρος ενός εκ των υψηλότερων πληθωρισμών στον κόσμο, οι εταιρείες βλέπουν τα αποτελέσματά τους να πιέζονται. Η Ata Investment, μια εταιρεία διαχείρισης περιουσίας με έδρα την Κωνσταντινούπολη, εκτιμά ότι οι τουρκικές εταιρείες τις οποίες καλύπτει θα εμφανίσουν πτώση 28% στα καθαρά κέρδη τους φέτος.

«Οι προοπτικές για τις τουρκικές μετοχές είναι ακόμη αρκετά αβέβαιες», λέει στο Bloomberg ο Burak Cetinceker, διαχειριστής κεφαλαίων της Strateji Portfoy. «Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο έχει προεξοφληθεί ο αρνητικός αντίκτυπος».

Ο πραγματικός αντίκτυπος της αυστηρής νομισματικής πολιτικής και της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία θα είναι πιο ορατός στα κέρδη του τρίτου τριμήνου, προσθέτει. Μέχρι τότε, κατά την άποψή του, είναι δύσκολο να έχει κανείς μεγάλη εμπιστοσύνη στην αγορά.

Άλλοι επενδυτές είναι επίσης δύσπιστοι. Η Barings Asset Management μείωσε τις θέσεις της στις τουρκικές μετοχές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λέγοντας ότι οι τιμές των μετοχών ήδη αντικατοπτρίζουν την επιστροφή στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική.

Οι τουρκικές νομισματικές αρχές έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων, λέγοντας ότι πρέπει να δουν βελτίωση στις προσδοκίες για τις τιμές καθώς και μια διαρκή πτώση του μηνιαίου πληθωρισμού. Η συζήτηση είναι πιθανό να ενταθεί, καθώς αρχίζει η οικονομική επιβράδυνση.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκία: Σταθερά τα επιτόκια περιμένοντας πτώση των τιμών

Τουρκία: Αμετάβλητο το outlook για τον πληθωρισμό – Βλέπει μείωση της ζήτησης

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια και στο γ’τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News