Business & Finance Πέμπτη 29/08/2024, 08:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nvidia: Οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τις προβλέψεις – Αλλά γιατί έπεσε η μετοχή;

Nvidia: Οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τις προβλέψεις – Αλλά γιατί έπεσε η μετοχή;

Υπερδιπλασιασμό εσόδων ανακοίνωσε η Nvidia για το τρίμηνο που έληξε τον Ιούλιο, αγγίζοντας τα επίπεδα-ρεκόρ των 30 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, η μετοχή του γίγαντα των τσιπ υποχώρησε πάνω από 6% στη Wall Street μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η Nvidia είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, με την κεφαλαιοποίησή της να έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 3 τρισ. ​​δολάρια, καθώς η μετοχή της έχει ενισχυθεί τουλάχιστον 160% μόνο από τις αρχές του έτους.

Όπως εξηγεί στο BBC ο Matt Britzman, αναλυτής της Hargreaves Lansdown, η αγορά έχει πολύ υψηλές προσδοκίες από την Nvidia. Το να ανακοινώσει αποτελέσματα καλύτερα των προβλέψεων δεν αρκεί, αφού οι επενδυτές περιμένουν εκρηκτικές υπερ-αποδόσεις έναντι των προβλέψεων, για να δικαιολογηθεί η υψηλή τιμή της μετοχής της.

Τα κέρδη της Nvidia για το τρίμηνο επίσης αυξήθηκαν στα ύψη, με τα λειτουργικά κέρδη να ενισχύονται κατά 174% σε σχέση με πέρυσι, στα 18,6 δισ. δολάρια.

Ήταν το έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο που η Nvidia ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών τόσο στις πωλήσεις όσο και στα κέρδη.

«Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει επανάσταση σε κάθε κλάδο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, καθώς όλη η Wall Street περίμενε τις ανακοινώσεις της εταιρείας του.

Ο Alvin Nguyen, αναλυτής της Forrester, είπε στο BBC ότι τόσο η Nvidia όσο και ο Huang έχουν γίνει το «πρόσωπο της τεχνητής νοημοσύνης». Ο ίδιος ο Huang έχει αποκτήσει το προφίλ ενός ροκ σταρ, με πολλούς να τον αποκαλούν «Taylor Swift της τεχνολογίας».

Ο ενθουσιασμός αυτός έχει βοηθήσει την Nvidia μέχρι στιγμής, αλλά θα μπορούσε επίσης να βλάψει την αποτίμησή της εάν η τεχνητή νοημοσύνη αποτύχει να αποδώσει αφού οι εταιρείες έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην τεχνολογία, εξηγεί ο Nguyen. «Χίλιες περιπτώσεις χρήσης για την τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι αρκετές. Χρειάζονται ένα εκατομμύριο».

Πάντως, ως πρωτοπόρος της αγοράς, η Nvidia έχει το πλεονέκτημα ότι διαθέτει κορυφαία προϊόντα, τα οποία οι πελάτες της χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει δημιουργήσει και ένα «οικοσύστημα λογισμικού». Έτσι, αν και οι ανταγωνιστές της, όπως η Intel, θα μπορούσαν να «ροκανίσουν» το μερίδιο αγοράς της Nvidia εάν αναπτύξουν ένα καλύτερο προϊόν, κάτι τέτοιο θα πάρει χρόνο, εκτιμά ο Nguyen.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Εκτινάχθηκε τόσο απότομα στην κορυφή που τρόμαξε τις αρχές – Πώς η Nvidia βρέθηκε στο στόχαστρο όλων

Nvidia: Πλήγμα 900 δισ. παρά τις δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη

Nvidia: Οι διακυμάνσεις των 100 δισ.δολαρίων έχουν γίνει ρουτίνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News