Business & Finance Δευτέρα 26/08/2024, 12:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Pavel Durov: Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος πίσω από το Telegram και γιατί συνελήφθη

Pavel Durov: Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος πίσω από το Telegram και γιατί συνελήφθη

Μια ολόκληρη συζήτηση για την ελευθερία του λόγου άνοιξε σε παγκόσμιο επίπεδο από το βράδυ του Σαββάτου, όταν ο δημιουργός και διευθύνων σύμβουλος του Telegram, Pavel Durov, συνελήφθη σε αεροδρόμιο έξω από το Παρίσι, για αδικήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.

Το Telegram, που ιδρύθηκε το 2013 από τον γεννημένο στη Ρωσία Durov, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα εργαλεία online επικοινωνίας στον κόσμο, ενώ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητα σε χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ινδία, όπου ο κόσμος το χρησιμοποιεί για μηνύματα, για ειδήσεις από ανεξάρτητες  πηγές και για την ανταλλαγή απόψεων.

Η ανάπτυξη της εταιρείας, η οποία έχει πάνω από 900 εκατ. χρήστες παγκοσμίως, στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην αφοσίωσή της στην ελευθερία του λόγου. Η χαλαρή εποπτεία του Telegram πάνω στο τι λένε ή κάνουν οι χρήστες στην πλατφόρμα του έχει βοηθήσει τους πολίτες που ζουν σε χώρες με αυταρχικές κυβερνήσεις να επικοινωνούν και να οργανώνονται. Αλλά από την άλλη, έχει κάνει την πλατφόρμα αυτή ένα ασφαλές καταφύγιο για την παραπληροφόρηση, τις απόψεις της άκρας δεξιάς και για επιβλαβές περιεχόμενο διαφόρων ειδών.

Pavel Durov: Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος πίσω από το Telegram και γιατί συνελήφθη-1
φωτ.: AP

Οι γαλλικές αρχές κατηγορούν τον 39χρονο Ρώσο δισεκατομμυριούχο ότι δεν κατάφερε να μετριάσει την χρήση της πλατφόρμας του για εγκληματικές δραστηριότητες.

Η OFMIN, μια υπηρεσία η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία των ανηλίκων από τη βία, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Durov για κατηγορίες που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα, τη διακίνηση ναρκωτικών, την απάτη, τον διαδικτυακό εκφοβισμό και την προώθηση της τρομοκρατίας στην πλατφόρμα του.

Μετά την είδηση ​​της σύλληψης του Durov, η πρεσβεία της Ρωσίας στη Γαλλία είπε ότι «ζήτησε αμέσως από τις γαλλικές αρχές διευκρινίσεις για τους λόγους και ζήτησε να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων του και η πρόσβαση του προξενείου».

Σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, η Telegram είπε ότι ο Durov δεν έχει «τίποτα να κρύψει» και ότι είναι «παράλογο να ισχυρίζεται κανείς ότι μια πλατφόρμα ή ο ιδιοκτήτης της είναι υπεύθυνοι για την κατάχρηση αυτής της πλατφόρμας».

O Mark Zuckerberg της Ρωσίας 

Ο Pavel Durov ίδρυσε το 2006 το κοινωνικό δίκτυο VKontakte (VK), το οποίο θεωρείται η ρωσική έκδοση του Facebook. Όμως, αποχώρησε από την εταιρεία όταν, όπως λέγεται, αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις αρχές για τον αποκλεισμό της σελίδας του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Alexei Navalny, στην πλατφόρμα.

Μετά την αποχώρησή του από τη VK, εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2014. Πήρε την υπηκοότητα του νησιωτικού συμπλέγματος του Αγίου Κιτς και Νέβις, αφότου έκανε δωρεά 250.000 δολαρίων στην τοπική βιομηχανία ζάχαρης. Τον Αύγουστο του 2021, έλαβε και τη γαλλική υπηκοότητα, ενώ φέρεται να έχει επίσης την υπηκοότητα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αφού συνήθως διαμένει στο Ντουμπάι.

Ο Durov εκτιμάται ότι διαθέτει περιουσία περίπου 15,5 δισ. δολαρίων και είναι, σύμφωνα με το Forbes, ο 121ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Το Telegram και ο «Ζάκερμπεργκ της Ρωσίας»: Πώς ο πόλεμος το αναβάθμισε από τον ISIS στους New York Times

Παρατείνεται η κράτηση του επικεφαλής του Telegram στη Γαλλία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News