Business & Finance Κυριακή 25/08/2024, 07:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταρρέει η αγορά πολυτελών κατοικιών του Λονδίνου – Σε ρόλο διασώστη οι πλούσιοι Αμερικανοί

Καταρρέει η αγορά πολυτελών κατοικιών του Λονδίνου – Σε ρόλο διασώστη οι πλούσιοι Αμερικανοί

Πριν μερικά χρόνια, μια συμφωνία 32 εκατ. λιρών για ένα σπίτι στη μοντέρνα περιοχή του Notting Hill δεν θα προκαλούσε ιδιαίτερη εντύπωση στους μεσίτες του Λονδίνου, καθώς όσοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή είχαν δει δεκάδες παρόμοιες αγορές. Ωστόσο, εν μέσω ύφεσης στις συναλλαγές σπιτιών πολυτελείας φέτος, μια τέτοια πώληση ξεχώρισε έντονα, όπως και η εθνικότητα του αγοραστή: είναι Αμερικανός.

Οι μεσίτες που ψάχνουν να πουλήσουν τα ακριβότερα σπίτια του Λονδίνου θεωρούν όλο και περισσότερο πως οι Αμερικανοί αγοραστές είναι η καλύτερή τους ελπίδα για την αναζωογόνηση της αγοράς, η οποία πλήττεται από την αυστηρότερη φορολόγηση των πλουσίων. Η Jo Eccles, διευθύνουσα σύμβουλος της Eccord που εκπροσώπησε τον αγοραστή της έπαυλης στο Notting Hill τον περασμένο μήνα, δηλώνει πως οι πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις στις ΗΠΑ, μαζί με το ισχυρό δολάριο, οδηγούν σε αύξηση της μετανάστευσης προς τη βρετανική πρωτεύουσα.

«Οι Αμερικανοί είναι πολύ πιο αποφασιστικοί με τις αγορές, εν μέρει επειδή δεν θέλουν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ λόγω θεμάτων όπως τα εγκλήματα με όπλα», δήλωσε. «Με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες υπέρ τους, οι Αμερικανοί έχουν ήδη κάνει την αριθμητική τους ανάλυση και είναι οπλισμένοι με την προσφορά τους, γνωρίζοντας τις φορολογικές εκτιμήσεις πριν φτάσουν. Αυτό είναι άκρως αντίθετο σε σχέση με τρία χρόνια πριν, όταν οι Αμερικανοί πελάτες μας συνήθως νοίκιαζαν πριν αγοράσουν, παίρνοντας περισσότερο χρόνο για να ριζώσουν στο Λονδίνο», συμπλήρωσε.

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη διεθνής πηγή υψηλότερης ζήτησης σε ετήσια βάση αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με έρευνα της LonRes ανάμεσα σε μεσίτες ακινήτων στο Λονδίνο. Μάλιστα, ορισμένοι  μεσίτες πολυτελών ακινήτων δηλώνουν ότι βασίζονται στους Αμερικανούς, θεωρώντας τους την κύρια πελατειακή τους βάση.

Το μερίδιο των Αμερικανών που αγοράζουν σπίτια στο Λονδίνο αυξήθηκε στο 6,1% τους πρώτους έξι μήνες του έτους από 3,3% στο δεύτερο μισό του 2023. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαμηνιαία αύξηση των τελευταίων 12 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Knight Frank.

Ο αριθμός των Αμερικανών υπηκόων που υπέβαλαν αίτηση για επενδυτικά-μεταναστευτικά προγράμματα αυξήθηκε το 2020, όταν η πανδημία ώθησε τους πλούσιους Αμερικανούς να διευρύνουν τις επιλογές τους σε υπηκοότητες και δικαιώματα διαμονής λόγω της παγκόσμιας αβεβαιότητας, σύμφωνα με την Henley & Partners. Το αμερικανικό ενδιαφέρον για το Λονδίνο συνεχίζεται έκτοτε, λόγω των συναλλαγματικών εκπτώσεων από την αδύναμη λίρα. Φέτος, οι αιτούντες από τις ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου και στη συνέχεια αυξήθηκαν κατά επιπλέον 86% σε ετήσια βάση κατά το δεύτερο τρίμηνο, δήλωσε η εταιρεία.

Γενικά, ο αριθμός των συμφωνιών για τα ακριβότερα σπίτια του Λονδίνου έχει μειωθεί φέτος, αψηφώντας την ευρύτερη ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας της πόλης. Οι συναλλαγές αξίας άνω των 5 εκατ. λιρών υποχώρησαν κατά 19% τον περασμένο μήνα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την LonRes, σηματοδοτώντας μια επιδεινούμενη πτώση. Φέτος μέχρι τον Ιούλιο, οι πωλήσεις τέτοιων κατοικιών μειώθηκαν κατά 10% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023.

Αλλά ένα φωτεινό σημείο στην ταλαιπωρημένη αγορά πολυτελών κατοικιών του Λονδίνου προσφέρεται από τους αγοραστές που διατηρούν τον πλούτο τους σε δολάρια ΗΠΑ. Πάντως, στις ακριβότερες κεντρικές περιοχές του Λονδίνου, οι αξίες τον Ιούλιο ήταν 14% κάτω από το ανώτατο επίπεδό τους το 2014 σε στερλίνα – και μειωμένες κατά 30% σε δολάρια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Οι Αμερικανοί αγοράζουν σπίτια παντού: Επέλαση εκατομμυριούχων στη Γαλλική Ριβιέρα

Οι Αμερικανοί είναι παντού και φέρνουν μαζί το ισχυρό δολάριό τους

Βρετανία: Η υψηλή φορολογία ωθεί εκατομμυριούχους στην έξοδο από τη χώρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News