Business & Finance Παρασκευή 23/08/2024, 13:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς μια μικρή χώρα μείωσε το κόστος δανεισμού της εν μέσω αναταραχής

Πώς μια μικρή χώρα μείωσε το κόστος δανεισμού της εν μέσω αναταραχής

Η χώρα του πέρασε πρωτοφανή αναταραχή, με μια απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού, την εκτίναξη του ελλείμματος του  προϋπολογισμού και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, όμως ένας από τους μακροβιότερους υπεύθυνους διαχείρισης χρέους της Ευρώπης κατάφερε να μειώσει το κόστος δανεισμού της. Ο Daniel Bytcanek της Σλοβακίας λέει ότι η «συνταγή» του είναι η διαφάνεια στις σχέσεις με τους επενδυτές, η εστίαση σε μια ευρεία γκάμα μακροπρόθεσμων διαχειριστών κεφαλαίων και η ασφάλεια την οποία παρέχει στη χώρα του το γεγονός ότι είναι μέλος της Ευρωζώνης.

Όλα αυτά φαίνεται να φέρνουν αποτέλεσμα, καθώς το spread του 10ετούς ομολόγου της Σλοβακίας έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund μειώθηκε στις 115 μονάδες βάσης, από περίπου 130 μονάδες που ήταν πριν από ένα χρόνο.  Για να μειωθεί το κόστος δανεισμού ακόμα περισσότερο, οι Σλοβάκοι αξιωματούχοι θα πρέπει να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, που είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο Bytcanek στο Bloomberg.

Πώς μια μικρή χώρα μείωσε το κόστος δανεισμού της εν μέσω αναταραχής-1

Ο Bytcanek είναι ο «τσάρος» του χρέους της Σλοβακίας εδώ και 21 χρόνια και μέσω του οργανισμού Ardal, με ένα προσωπικό ούτε καν 20 ατόμων, διαχειρίζεται περίπου 70 δισ. ευρώ χρέους και 20 δισ. ευρώ ρευστότητας του κρατικού οικονομικού συστήματος.

Ένα βασικό μάθημα που πήρε αυτή η μικρή οικονομία κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης ήταν να διαφοροποιεί την επενδυτική της βάση όσο περισσότερο μπορεί. Έτσι, η Ardal άρχισε να πουλά ομόλογα σε έναν μεγαλύτερο αριθμό επενδυτών, αντί να εξαρτάται από λίγα χαρτοφυλάκια που συσσωρεύουν μεγάλες θέσεις στο χρέος της.

«Μετακινηθήκαμε από τις παραδοσιακές τράπεζες στις ασφαλιστικές, τους fund managers, τους asset managers, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τους μεμονωμένους επενδυτές. Σήμερα, υπάρχει μια ξεκάθαρη κυριαρχία επενδυτών όπως είναι funds και buy-and-hold  διαχειριστές κεφαλαίων, κάτι που μας ωφελεί ως διαχειριστές χρέους σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς», είπε ο Bytcanek στο Bloomberg.

Με τον τρόπο αυτό, το κόστος χρηματοδότησης της Σλοβακίας (όπως μετριέται από το μέσο επιτοκιακό κόστος ολόκληρου του χαρτοφυλακίου της Ardal), διαμορφώθηκε στο 1,85% ετησίως πέρυσι, μόλις λίγο υψηλότερο από το 1,79% της γειτονικής Αυστρίας, η οποία έχει υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα. Η Σλοβακία έχει καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για φέτος, γεγονός που την φέρνει σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει τις πιθανές αναταράξεις στις αγορές κατά τις εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Η χώρα σχεδιάζει τρεις ακόμα δημοπρασίες φέτος και μία κοινοπρακτική έκδοση ύψους περίπου 1-1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο της εκδοτικής της δραστηριότητας στα 12,5 δισ. ευρώ. Το επιπλέον ποσό θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις ανάγκες του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους, όταν ο οργανισμός θα εστιάσει στις πωλήσεις ομολόγων σε πολίτες.

Η Σλοβακία κατάφερε να αποφύγει τις αρνητικές επιπτώσεις από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τη Fitch τον Δεκέμβριο, όμως η εξέλιξη αποτέλεσε μια προειδοποίηση ότι το κόστος δανεισμού της χώρας στο μέλλον θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της να μειώσει το έλλειμμα. Η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο μείωσης του ελλείμματος τον επόμενο μήνα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί για ένα πακέτο μέτρων 1,4 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Scope: Κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των χρεών στις μεγαλύτερες οικονομίες

Υψηλές τιμές και τεράστια χρέη φέρνουν πολιτική αναταραχή σε όλο τον πλανήτη

Το πρόβλημα των 91 τρισ. δολαρίων: Τα κρατικά χρέη συνεχώς αυξάνονται

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News