Business & Finance Πέμπτη 22/08/2024, 14:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένη ζήτηση για γραφεία στην Ευρώπη – Τράπεζες και ασφαλιστικές λένε τέλος η τηλεργασία

Αυξημένη ζήτηση για γραφεία στην Ευρώπη – Τράπεζες και ασφαλιστικές λένε τέλος η τηλεργασία

«Γεμίζουν» τα γραφεία στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, καθώς κυρίως οι εταιρείες του χρηματοοικονομικού και του ασφαλιστικού τομέα καλούν τους εργαζομένους τους να σταματήσουν την τηλεργασία. Η αξιοποίηση των χώρων γραφείων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 9% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Τα στοιχεία της εταιρείας ακινήτων Savills δείχνουν ότι οι εταιρείες του finance είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο στις μισθώσεις γραφείων, καθώς ευθύνονταν για το 25% της αξιοποίησης τέτοιων χώρων, από 17% πριν από ένα χρόνο.

Το City του Λονδίνου είδε το μερίδιό του στη δραστηριότητα μισθώσεων να εκτινάσσεται στο 34% από 26%.

Η αξιοποίηση των χώρων γραφείων κινήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε χρόνων σε Πράγα, Λισαβόνα, Βαρκελώνη, Μαδρίτη αλλά και στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η προσέλευση στα γραφεία αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις είτε κάνουν υποχρεωτική την επιστροφή στο γραφείο ή δίνουν κίνητρα στους υπαλλήλους τους για να σταματήσουν την τηλεργασία. Τα τρία τέταρτα των εταιρειών υιοθετούν τώρα μια πολιτική ελάχιστης προσέλευσης, σύμφωνα με την CBRE Group, με αποτέλεσμα η αξιοποίηση των χώρων γραφείων να αυξάνεται σταθερά σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις περιορίζουν τους χώρους που νοικιάζουν, καθώς περιμένουν πιο ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες. Παράλληλα, η έλλειψη κατάλληλων χώρων ωθεί πολλούς ενοικιαστές να ανανεώσουν τις υπάρχουσες μισθώσεις τους αντί να εγκατασταθούν σε γραφεία που δεν διαθέτουν ικανοποιητικά χαρακτηριστικά, λέει στο Bloomberg η Christina Sigliano, της Savills. Αυτοί οι παράγοντες συνεχίζουν να επιβαρύνουν τον τομέα των εμπορικών ακινήτων της Ευρώπης, πρόσθεσε.

Οι επενδύσεις σε χώρους γραφείων στην Ευρώπη διαμορφώθηκαν στα 14,1 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, σημειώνοντας πτώση 21% σε ετήσια βάση, καθώς τα υψηλά επιτόκια συνέχισαν να περιορίζουν τις συμφωνίες, σύμφωνα με στοιχεία της Savills. Πρόκειται για δραστηριότητα μειωμένη κατά 60% έναντι του μέσου πρώτου εξαμήνου της τελευταίας πενταετίας.

Η μέση απόδοση για τους prime χώρους γραφείων στην Ευρώπη παρέμεινε σταθερή στο 4,9% κατά το δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με την Savills, η ευρωπαϊκή αγορά γραφείων παραμένει σε δίκαιες τιμές, με το Όσλο και τη Μαδρίτη να είναι οι πιο υποτιμημένες αγορές σε σχέση με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

«Σε όλες τις αγορές, παραμένει ένα χάσμα στις προσδοκίες αγοραστών-πωλητών», σημειώνει ο James Burke, διευθυντής διασυνοριακών επενδύσεων στη Savills. Ωστόσο, «αυτό φαίνεται να κλείνει σταδιακά, με τους αγοραστές και τους πωλητές να προσαρμόζουν τις φιλοδοξίες τους για τις τιμές», πρόσθεσε.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Επιστροφή στο γραφείο: Οι ευρωπαϊκές εταιρείες κερδίζουν τη μάχη

Τα οφέλη της υβριδικής εργασίας: Οι επιχειρήσεις μειώνουν τη χρήση ενέργειας κατά ένα πέμπτο

Η νέα εργασιακή πραγματικότητα στην Ελλάδα: Πώς άλλαξε η δουλειά και το γραφείο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News