Business & Finance Πέμπτη 22/08/2024, 12:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mark Mobius: Επιφυλακτικός για τις αγορές – Ο ανησυχητικός δείκτης που εμφανίστηκε μετά από έναν αιώνα

Mark Mobius:  Επιφυλακτικός για τις αγορές – Ο ανησυχητικός δείκτης που εμφανίστηκε μετά από έναν αιώνα

Οι επενδυτές δεν θα πρέπει να βιαστούν να μπουν στο τελευταίο ράλι των μετοχών, προειδοποιεί ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Mark Mobius.

Ο ιδρυτής της Mobius Capital Partners συμβουλεύει τους επενδυτές να διατηρούν τουλάχιστον το 20% του χαρτοφυλακίου τους σε μετρητά και να περιμένουν μια αγοραστική ευκαιρία. Όπως επισημαίνει, υπάρχει ένα ανησυχητικό σημάδι στην αμερικανική οικονομία. 

Ο «γκουρού» των επενδύσεων αναφέρεται στον δείκτη προσφοράς χρήματος M2, ο οποίος εκτινάχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια. Το συνολικό απόθεμα M2 είναι τώρα 3% χαμηλότερο από τα υψηλά του, που σημειώθηκαν πριν από αρκετά χρόνια.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση της συνολικής προσφοράς χρήματος που έχει καταγραφεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, σημειώνει ο Mobius.

«Αυτή η μείωση είναι ιστορικά σημαντική, γιατί ο M2 δεν έχει εμφανίσει μια τέτοια πτώση εδώ και πάνω από 90 χρόνια», είπε, σύμφωνα με το Business Insider. Η ανησυχία είναι ότι καθώς η προσφορά χρήματος μειώνεται από τον Απρίλιο του 2022 και δεν συμβαδίζει με την ανάπτυξη, ενδεχομένως να υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα κεφάλαια για τις προαιρετικές δαπάνες, οι οποίες τροφοδότησαν την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και το bull market της Wall Street τελευταία.

Σύμφωνα με τον Mobius, οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν για ευκαιρίες αγοράς στο χρηματιστήριο και να μελετούν εισηγμένες με ισχυρούς ισολογισμούς.

«Κοιτάξτε για εταιρείες με χαμηλό ή καθόλου χρέους, μέτρια αύξηση αποτελεσμάτων και υψηλή απόδοση κεφαλαίου και να είστε έτοιμοι να ξαναμπείτε στην αγορά», είπε. «Οι εταιρείες με αδύναμους ισολογισμούς, χαμηλή ή καθόλου αύξηση αποτελεσμάτων και υψηλό χρέος θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Fed (πρακτικά): Θετικοί σε μία μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο οι αξιωματούχοι της

Η καλύτερη εβδομάδα του έτους για τη Wall Street – Ανοδικό σερί 7 ημέρων για S&P 500 και Nasdaq

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News