Business & Finance Πέμπτη 22/08/2024, 11:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ώθηση στη γαλλική οικονομία από τους Ολυμπιακούς – Αδύναμη παραμένει η Γερμανία

Ώθηση στη γαλλική οικονομία από τους Ολυμπιακούς – Αδύναμη παραμένει η Γερμανία

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο και πλέον ετών αναπτύχθηκε ο γαλλικός τομέας των υπηρεσιών τον Αύγουστο, καθώς επισκέπτες από όλο τον κόσμο συνέρρευσαν στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο δείκτης PMI της S&P Global για τον κλάδο ενισχύθηκε στις 55 τον Αύγουστο από 50,1 τον Ιούλιο, πολύ πάνω από το όριο των 50 που σηματοδοτεί την ανάπτυξη αλλά και από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για 50,3.

Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης για τον συνολικό ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε απότομα, αν και η ύφεση της μεταποίησης στη Γαλλία συνέχισε να επιδεινώνεται, με τον σχετικό δείκτη PMI να διαμορφώνεται χαμηλότερα και από τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Όμως, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η ώθηση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν θα συνεχιστεί για πολύ στη Γαλλία. Ενώ το τρίτο τρίμηνο ενδέχεται να εμφανίσει μια επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο 0,5%, σύμφωνα με την Hamburg Commercial Bank, η ευρύτερη επιβράδυνση σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι πιθανό να επηρεάσει τις επιχειρήσεις.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες και η αύξηση της απασχόλησης στον τομέα των υπηρεσιών μειώνονται, ενώ το ανεκτέλεστο των επιχειρήσεων συρρικνώνεται εδώ και περίπου ένα χρόνο. Σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα, οι παραγγελίες μειώνονται και το χειρότερο, οι τιμές παραγωγής αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από την αρχή του 2024.

Γερμανία

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, οι προοπτικές είναι σαφώς χειρότερες. Ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στο 48,5, κάτω από τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων, σηματοδοτώντας τη συρρίκνωση για δεύτερο μήνα.

Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν την εντύπωση ότι η ανάκαμψη της χώρας έχει ατονήσει. Το ΑΕΠ εμφάνισε αναπάντεχη συρρίκνωση κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο και οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προβλέπουν σχεδόν μηδενική ανάπτυξη για όλο το 2024.

Η βιομηχανία παραμένει το μεγαλύτερο «βαρίδι» για τη γερμανική οικονομία, με τον μεταποιητικό δείκτη PMI της S&P να είναι κάτω από το όριο του 50 από τον Ιούλιο του 2022. Η Bundesbank δήλωσε στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της ότι η αδυναμία στα εργοστάσια και τις κατασκευές είναι πιθανό να συνεχιστεί.

Αντίθετα, οι υπηρεσίες ωφελούνται από τις σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς που βοηθούν την κατανάλωση. Ωστόσο, η ανάπτυξή τους εξασθενεί. Ο Αύγουστος έδειξε την τρίτη μηνιαία επιβράδυνση του δείκτη της S&P για αυτόν τον τομέα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Γαλλία: Η ώθηση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι αρκετή;

Τράπεζα της Γαλλίας: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δίδουν ώθηση στη γαλλική οικονομία

Γαλλία: Ανώτερη των προβλέψεων η ανάπτυξη το β’ τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News