Business & Finance Τετάρτη 21/08/2024, 13:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο επεισόδιο στον εμπορικό πόλεμο Κίνας-Ευρώπης: Στο στόχαστρο τα γαλακτοκομικά

Νέο επεισόδιο στον εμπορικό πόλεμο Κίνας-Ευρώπης: Στο στόχαστρο τα γαλακτοκομικά

Κλιμακώνονται οι εμπορικές εντάσεις, οι δασμοί  και τα αντίποινα μεταξύ Ευρώπης και Κίνας. Σε ένα νέο επεισόδιο του σήριαλ, η Κίνα ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα κατά των επιδοτήσεων για τις εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έρευνα θα στοχεύσει σε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως φρέσκα και επεξεργασμένα τυριά, δήλωσε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του Ιουνίου, το Πεκίνο είχε ανακοινώσει έρευνα αντιντάμπινγκ για τις εξαγωγές χοιρινού κρέατος της Ε.Ε.

Οι εμπορικές εντάσεις με την Ευρώπη κλιμακώθηκαν  φέτος, όταν η Ε.Ε. επέβαλε πρόσθετους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται από την Κίνα. Την Τρίτη, οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι σκοπεύουν να προχωρήσουν με τους δασμούς στις εισαγωγές, ενώ ανακοίνωσαν επίσης δασμούς στα αυτοκίνητα Tesla που κατασκευάζονται στην Κίνα.

Στο πλαίσιο της έρευνας για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η οποία ξεκίνησε κατόπιν αιτήματος βιομηχανικών ομάδων της Κίνας, θα εξεταστούν 20 προγράμματα επιδοτήσεων της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και άλλων που εφαρμόζονται στην Ιταλία και τη Φινλανδία.

Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους και μπορεί να παραταθεί για άλλους έξι μήνες υπό ειδικές συνθήκες, ανέφερε η ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ότι σχεδιάζει «να υπερασπιστεί σθεναρά τα συμφέροντα της γαλακτοβιομηχανίας της Ε.Ε.». Θα παρέμβει όπως αρμόζει για να διασφαλίσει ότι η έρευνα συμμορφώνεται με τους σχετικούς κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, είπε ο εκπρόσωπος Olof Gill.

Η Κίνα κάνει εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ολλανδία και η Γαλλία, αλλά ο κορυφαίος προμηθευτής της  είναι η Νέα Ζηλανδία.

Οι αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων της ασιατικής χώρας έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης της εγχώριας παραγωγής και της οικονομικής ύφεσης.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Σεισμός Trump στην κινεζική οικονομία: Δασμοί 60% θα έριχναν την ανάπτυξη στο μισό

Έτοιμη η Ευρώπη για Trump 2.0 – Το σχέδιο δύο φάσεων στο εμπόριο

ΕΕ: Υπέρ των δασμών στα κινεζικά EV, εν μέσω ανησυχιών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News