Business & Finance Τρίτη 20/08/2024, 13:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σουηδία: Επιταχύνει τη νομισματική χαλάρωση

Σουηδία: Επιταχύνει τη νομισματική χαλάρωση

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) προχώρησε σε μείωση του κόστους δανεισμού για δεύτερη φορά από τον Μάιο και προανήγγειλε μεγαλύτερη νομισματική χαλάρωση από προηγουμένως, καθώς ο πληθωρισμός έχει πέσει κάτω από τον στόχο και η μεγαλύτερη οικονομία των σκανδιναβικών χωρών παραπαίει.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς στο 3,5% από 3,75%, ενώ ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να εξετάσει ακόμη τρεις μειώσεις φέτος. Στο προηγούμενο guidance αναφέρονταν το πολύ ακόμα δύο μειώσεις μετά τη χθεσινή συνεδρίαση.

«Εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμείνουν οι ίδιες, το βασικό επιτόκιο μπορεί να μειωθεί άλλες δύο ή τρεις φορές φέτος, δηλαδή κάπως ταχύτερα από ό,τι εκτιμούσε το Εκτελεστικό Συμβούλιο τον Ιούνιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Riksbank.

Παρότι ο διοικητής Erik Thedeen και οι αναπληρωτές του έχουν δηλώσει μια προσεκτική προσέγγιση, οι εκκλήσεις για ταχύτερη νομισματική χαλάρωση έχουν αυξηθεί πρόσφατα, καθώς ο πληθωρισμός υπολείπεται του στόχου της τράπεζας για 2% από τον Ιούνιο και οι Σουηδοί καταναλωτές παραμένουν υπό πίεση από το υψηλό κόστος δανεισμού. Η μείωση είχε προβλεφθεί από όλους τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg.

Η σουηδική κορώνα υποχώρησε έναντι του ευρώ μετά την απόφαση, καθώς η μείωση της διαφοράς των επιτοκίων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρείται ότι θα επιβαρύνει την κορώνα στο μέλλον. Το νόμισμα που είναι ευαίσθητο στον κίνδυνο έχει ανακάμψει από το χαμηλό έτους που κατέγραψε μετά την πτώση της αγοράς στα τέλη Ιουλίου και είναι ένα από τα νομίσματα με τις καλύτερες επιδόσεις της Ομάδας των G-10 μέχρι στιγμής τον Αύγουστο.

Η Riksbank ήταν από τις πρώτες πλούσιες χώρες που ξεκίνησε τη νομισματική χαλάρωση μετά την πανδημία ήδη από τον Μάιο, με την πρώτη μείωση του βασικού της επιτοκίου μετά από οκτώ χρόνια.

Με τις νέες εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι τα επιτόκια θα κυμανθούν περί του 2,75% στο τέλος του έτους, σε σύγκριση με το 3% που υπολογιζόταν τον Ιούνιο. Επιπλέον, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι νέες πληροφορίες από τον Ιούνιο δείχνουν ότι «οι προοπτικές ανάπτυξης στη Σουηδία και στο εξωτερικό είναι κάπως πιο αδύναμες από ό,τι στις πιο πρόσφατα δημοσιευμένες προβλέψεις».

Η οικονομία της Σουηδίας είναι πιο ευαίσθητη στις μεταβολές της νομισματικής πολιτικής από ό,τι πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων είναι συχνά σταθερά με σχετικά σύντομες προθεσμίες. Ενώ οι προσδοκίες χαλάρωσης οδήγησαν σε βελτίωση του κλίματος στη σκανδιναβική οικονομία νωρίτερα φέτος, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η αναμενόμενη ανάκαμψη δεν έχει ακόμη αποκτήσει δυναμική. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ο Μάριο Ντράγκι «δείχνει» τη Σουηδία ως πρότυπο για την Ε.Ε.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News