Business & Finance Παρασκευή 16/08/2024, 10:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κι όμως το carry trade δείχνει να επανέρχεται δυναμικά μετά το sell-off

Κι όμως το carry trade δείχνει να επανέρχεται δυναμικά μετά το sell-off

Η δημοφιλής πρακτική του carry trade με επίκεντρο το γεν που έδειχνε να «αναδιπλώνεται» προ δύο εβδομάδων, φαίνεται ότι επανέρχεται δυναμικά.

Το ιαπωνικό νόμισμα έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 5% έναντι του δολαρίου από τις 5 Αυγούστου, οπότε και είχε εκτοξευτεί σε υψηλό επτά μηνών εξαιτίας τόσο των περιοριστικών κινήσεων νομισματικής πολιτικής της Ιαπωνίας, όσο και της νευρικότητας σχετικά με εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ και την πορεία της οικονομίας τους. 

Η Nomura Holdings Inc., η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της Ιαπωνίας, παρατηρεί ότι αρκετοί επενδυτές αρχίζουν να δανείζονται ξανά σε γεν προκειμένου να επενδύσουν σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερες αποδόσεις. Ως εκ τούτου, συμπεραίνει ότι οι πελάτες των εταιρειών και τα hedge funds, που εφάρμοζαν κατεξοχήν το carry trade, επιστρέφουν σε αυτές τις συμφωνίες. 

«Υπήρξε μια αξιοσημείωτη κίνηση επιστροφής» σε carry trades μετά τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, δήλωσε ο Antony Foster, επικεφαλής των συναλλαγών spot της ομάδας των 10 στη Nomura στο Λονδίνο. Πολλαπλοί λογαριασμοί έχουν πουλήσει γεν για να αγοράσουν το δολάριο Αυστραλίας και τη στερλίνα, πρόσθεσε. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν την Πέμπτη, αφού τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις ώθησαν τους επενδυτές να περιορίσουν τις προσδοκίες τους για μειώσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ φέτος.

Η επιστροφή στην πρακτική του carry trade είναι ενδεικτική της γοητείας που ασκεί στουτς επενυτές η στρατηγική του γρήγορου κέρδους.

Η πρακτική αυτή βασιζόταν στην προσδοκία ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα διατηρούσε τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, όπως έκανε επί δύο δεκαετίες, αλλά οι δύο αυξήσεις των επιτοκίων της φέτος για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού έθεσαν σε κίνδυνο τη συγκεκριμένη πρακτική. 
Η ATFX Global Markets κατέγραψε περίπου 30% έως 40% αύξηση των σορτς σε γεν την τελευταία εβδομάδα, με ένα μεγάλο μέρος των στοιχημάτων να προέρχεται από hedge funds.  

«Οι άνθρωποι έχουν αρκετά σύντομη μνήμη», δήλωσε ο William Vaughan, συνεργάτης διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Brandywine Global Investment Management, σχετικά με το carry trade και τους επενδυτές που το ασκούν. 

Ωστόσο, ένα από τα βασικά ερωτήματα για τους επενδυτές είναι αν η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει και πάλι τα επιτόκια φέτος. Ο υποδιοικητής της BOJ Shinichi Uchida έχει ήδη επισημάνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια εάν οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ασταθείς.

Η κατάσταση για τις αγορές ενδέχεται να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 23 Αυγούστου, οπότε θα μιλήσει ο διοικητής της BOJ Kazuo Ueda  ενώπιον του κοινοβουλίου της Ιαπωνίας. Επίσης, μπορεί να ενθαρρυνθεί η συγκεκριμένη πρακτική εάν ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell, στην ομιλία του στο Jackson Hole που αναμένεται την ίδια ημέρα, διαψεύσει τα στοιχήματα ορισμένων εμπόρων ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Σεπτέμβριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News