Business & Finance Παρασκευή 16/08/2024, 07:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανθεκτική η οικονομία των ΗΠΑ – Οι traders χαμηλώνουν τον πήχη για τη Fed

Ανθεκτική η οικονομία των ΗΠΑ – Οι traders χαμηλώνουν τον πήχη για τη Fed

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ πήραν την ανιούσα μετά τις ενδείξεις ότι η οικονομίας των ΗΠΑ παραμένει εύρωστη, γεγονός που ώθησε τους traders να περιορίσουν τις προσδοκίες τους για επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φέτος.

Αιτία ήταν τα στοιχεία για τις αμερικανικές λιανικές πωλήσεις και τις εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας που ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Οι επενδυτές περιόρισαν τα στοιχήματα για μια υπερμεγέθη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, τιμολογώντας πλέον μια κίνηση νομισματικής χαλάρωσης κατά λιγότερο από 30 μονάδες βάσης. Συνολικά βλέπουν πλέον μειώσεις της τάξης των 92 μονάδων βάσης για το υπόλοιπο του 2024, από πάνω από 100 που ήταν πριν από τα στοιχεία. 

Οι ευμετάβλητες διακυμάνσεις των αποδόσεων των ομολόγων αυτή την εβδομάδα αντανακλούν μια ευρεία συζήτηση στην αγορά σχετικά με το αν η Fed θα ξεκινήσει τον αναμενόμενο κύκλο χαλάρωσης τον επόμενο μήνα με μια μείωση κατά 0,25% ή 0,5%.

Ανθεκτική η οικονομία των ΗΠΑ – Οι traders χαμηλώνουν τον πήχη για τη Fed-1

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ επιταχύνθηκαν τον Ιούλιο περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές δεν κάμπτωνται από τις υψηλότερες τιμές και το κόστος δανεισμού. Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, μειώθηκαν για δεύτερη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου.

«Είναι η αρχή του κύκλου της νομισματικής χαλάρωσης», δήλωσε στο Bloomberg Television ο Matthew Miskin, συν-επικεφαλής στρατηγικός επενδυτής της John Hancock Investment Management. «Αν έχετε άλλη μια ευκαιρία να αγκαλιάσετε τα ομόλογα καθώς οι αποδόσεις επανέρχονται, θα την εκμεταλλευόμασταν. Το θέλουμε αυτό για τους επενδυτές μας, καθώς προετοιμάζουμε το 2025». 

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ θα μιλήσει στα τέλη της επόμενης εβδομάδας στο ετήσιο συμπόσιο των κεντρικών τραπεζών που πραγματοποιείται στο Τζάκσον Χόλε του Γουαϊόμινγκ. Μετά από αυτό, οι έμποροι βρίσκονται σε αναμονή μέχρι την επόμενη έκθεση για τα εργασιακά στις ΗΠΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα ακολούθησαν στην πτώση τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, καθώς οι χρηματαγορές μείωσαν και τα στοιχήματα σχετικά με την έκταση των μειώσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News